Njujorška ljevica proslavlja pobjedu nad Amazonom

Autor: Tomislav Pili , 17. veljača 2019. u 22:00
Demokratska zastupnica Alexandria Ocasio-Cortes/REUTERS

Za odustajanje od gradnje sjedišta internetski trgovac upro prstom u lokalne političare koji su se protivili gradnji.

Sve je moguće: danas je dan kada je skupina predanih, običnih Njujorčana sa svojim susjedima porazila Amazonovu korporativnu pohlepu, njegovo iskorištavanje radnika i moć najbogatijeg čovjeka na svijetu – napisala je na Twitteru demokratska zastupnica Alexandria Ocasio-Cortes, već čuvena po lijevim političkim stajalištima.

Povod njezine objave odluka je Amazona da neće graditi svoje drugo sjedište u New Yorku.  Odluku o odustajanju donio je vrh kompanije te osnivač i izvršni direktor Jeff Bezos, priopćila je kompanija. Vodeći svjetski internetski trgovac za propast investicije vrijedne 2,5 milijarde dolara upro je prstom u otpor lokalne zajednice koji su "potpirivali" i lokalni političari iz Demokratske stranke. "Određen broj lokalnih političara jasno je rekao da se protive našoj nazočnosti i da neće raditi s nama na izgradnji odnosa koje trebamo za ostvarenje tog projekta", objasnio je Amazon.

Podsjetimo, nakon što je 2017. najavio da traži grad gdje će sagraditi drugo sjedište (HQ2) uz ono u Seattleu, izazvao je pravu miobilizaciju među američkim gradovima koji su priželjkivali 25.000 novih radnih mjesta. Primjerice, New Jersey je ponudio sedam milijardi dolara olakšica dok je načelnik predgrađa Atlante čak ponudio Jeffu Bezosu doživotnu titulu gradonačelnika novog naselja imena "Amazon".

 

1,53 mlrd.

dolara olakšica nudio je New York za gradnju Amazonova sjedišta

Prošlog studenog Amazon je odlučio: HQ2 gradit će u Arlingtonu u Virginiji te Long Islandu u New Yorku. Njujorške gradske vlasti ponudile su trećoj najvrednijoj kompaniji 1,53 milijardi dolara olakšica s opcijom apliciranja za dodatnih 900 milijuna dolara. Brojni istaknuti njujorški demokrati kritizirali su taj plan, a osim poreznih olakšica upozoravali su i na zagušenje prometa u toj četvrti te nedostatne javne konzultacije tijekom pregovora s gradonačelnikom i guvernerom New Yorka. Amazonu na ruku nije išlo što su demokrati preuzeli kontrolu nad Senatom države New York prvi put u 10 godina.

Tenzije su dosegle vrhunac početkom ovog mjeseca kada je u malo poznati senatski odbor koji će 2020. glasovati o odobrenju olakšica Amazonu nominiran Michael Gianaris. Radi se o političaru čija se izborna baza proteže i na Long Island. Iako je 2017. pozivao Amazon da razmotri New York za HQ2, Gianaris je vrlo glasan kritičar dodjele milijardi dolara olakšica. Za odustajanje je okrivio Amazon. "Nikad nisu pokazali volju da se ozbiljno pozabave problemima na koje upozoravamo", kazao je medijima. No, većina Njujorčana i dalje podupire dolazak Amazona.

Komentirajte prvi

New Report

Close