Njemačku industriju užasnuo novi, petodnevni štrajk željezničara

Autor: Poslovni dnevnik , 02. rujan 2021. u 22:00
Teretni vlakovi neće voziti od srijede u 17 sati do utorka ujutro/REUTERS

Željeznički operater u državnom vlasništvu Deutsche Bahn dao je sindikatu novu ponudu u srijedu.

Njemački strojovođe počeli su treći štrajk u mjesec dana u aktualnom sporu oko plaće i uvjeta, potvrdio je u četvrtak za dpa sindikat strojovođa GDL -a. Štrajkom je pogođen putnički prijevoz od 2 sata ujutro u četvrtak, reklo je za dpa štrajkaško vodstvo sindikata.

Strojovođe na teretnim linijama počeli su akciju u srijedu u 17 sati po mjesnom vremenu. Štrajk se nastavlja do utorka ujutro sljedećeg tjedna. Željeznički operater u državnom vlasništvu Deutsche Bahn dao je sindikatu novu ponudu u srijedu prije nego što je trebao početi petodnevni štrajk.

Do sada nije bilo javne reakcije sindikata na novu ponudu. GDL se zauzima za veće plaće i bolje uvjete rada za zaposlenike. Deutsche Bahn tvrdi da sada nema potrebe za štrajkom strojovođa.

“Ispunit ćemo glavne zahtjeve GDL -a”, rekao je Martin Seiler, član upravnog odbora kadrovskog odjela Deutsche Bahna. Nova ponuda željezničkog operatera uključuje bonus za rad tijekom pandemije do 600 eura. Ranije Deutsche Bahn nije naveo iznos bonusa, što je jedan od zahtjeva GDL -a.

Čelnici njemačke industrije izrazili su oštru kritiku zbog hitnih štrajkova koji su pogodili željezničke usluge zemlje. Deutsche Bahn je rekao da u koordinaciji sa svojim klijentima nastoji dati prednost vlakovima kako bi ključna roba uz što manje kašnjenje stigla na odredišta.

Zadnji štrajk završio je prije tjedan dana. Prema izračunima njemačkih ekonomista, u prošlom štrajku tamošnje je gospodarstvo – ionako pod pritiskom poremećenih dobavnih lanaca – svakoga dana gubilo 100 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close