Njemačkom internetskom čudu Brexit samo izgovor za neuspjeh

Autor: Tomislav Pili , 18. veljača 2020. u 07:00
Banka je od 2013. došla do 5 milijuna korisnika širom svijeta/REUTERS

Korisnici smatraju da N26 mora pred investitorima objasniti zašto je pridobio svega 200.000 klijenata.

Britanski financijski sektor dobio je prvu “žrtvu” nakon što je Otok 31. siječnja istupio iz Europske unije.

Njemačka internetska banka N26 prošloga je tjedna objavila kako neće biti u mogućnosti nuditi svoje usluge na britanskom tržištu jer nakon Brexita neće imati prikladnu dozvolu za rad.

Stoga će banka 15. travnja zatvoriti sve račune britanskih klijenata. Objava je odmah razbjesnila tamošnje korisnike.

Nedostatak znanja
Kako piše CNBC, dio klijenata javno smatra da je N26 u Brexitu pronašao izgovor za povlačenje zbog loših rezultata. “Zasigurno trebaju izgovor pred investitorima i našli su ga u Brexitu, a ne u lošem upravljanju i nedostatku znanja kako poslovati na britanskom tržištu”, ističe 33-godišnji Miguel Frias Mosquea, klijent N26 iz Londona.

“Bolje se pretvarati da to nije njihov vlastiti neuspjeh”, oštro poručuje Mosquea. Još jedan korisnik, Ian Cook, kaže da je bio razočaran čuvši da se usluge banke, koje je počeo koristiti prošloga srpnja, uskoro gase. Ovaj predstavnik starije generacije tvrdi da se osjetio izdanim jer N26 nije pokazivao nikakve znakove da bi britansko napuštanje Europske unije moglo otežati njihovo poslovanje.

3,5

milijardi dolara vrijedi N26 čim je jedan od najvrednijih startupa

“Ne vjerujem da je Brexit krivac”, dodaje Cook. Tezu ove dvojice klijenata na neki način potvrđuje i činjenica kada je N26 ušao na britansko tržište. Bilo je to u listopadu 2018., čak dvije godine nakon održanog referenduma i svega šest mjeseci prije nego što se izlazak isprva trebao dogoditi. Zanimljivo je i da njemački startup službeno ne otkriva broj klijenata u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Skromna brojka
Međutim, mediji su špekulirali da usluge N26 koristi svega 200.000 Britanaca što je izuzetno skromna brojka u odnosu na konkurenciju. Primjerice, najbliži rival Monzo osnovan je 2015. godine, a može se pohvaliti sa 3,6 milijuna korisnika u Velikoj Britaniji.

Osim Monza, na britanskom tržištu djeluje cijeli niz sličnih fintecha, poput Revoluta ili Starlinga, pa je njemačka tvrtka prije dvije godine ušla na vrlo zasićeno tržište.

Inače, N26 je osnovan 2013. godine, a do sada je uspio pridobiti impresivnih 5 milijuna korisnika širom svijeta. Prošle godine vrednovan je na 3,5 milijarde dolara što ga čini jednim od najvrednijih europskih startupa.

U odgovoru CNBC-u na pitanje o reakcijama klijenata iz N26 su poručili da su komunicirali prema klijentima čim je postalo jasno da će morati otići s britanskog tržišta. Analitičari smatraju da će njegovi klijenti brzo pronaći alternativu. Naime, Starling i Monese već reklamama privlače klijente “banaka koje su se odlučile na Brexit”.

Komentirajte prvi

New Report

Close