Njemačkoj industriji trebalo bi sedam mjeseci za proizvodnju do sada naručene robe

Autor: Poslovni dnevnik , 18. kolovoz 2021. u 22:00
U knjigama narudžbi najviše je robe od 2015./REUTERS

Gomilanje narudžbi rezultat je pojačane potražnje i problema u nabavi sirovina i dijelova koje je izazvala pandemija koronavirusa.

Knjige narudžbi u njemačkoj industriji dosegnule su u lipnju najvišu razinu otkada je statistički ured počeo objavljivati podatke zbog pojačane potražnje i problema u nabavi sirovina i dijelova, pokazalo je izvješće objavljeno u srijedu.

Cjenovno prilagođena vrijednost knjiga narudžbi u industriji porasla je u lipnju za 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši najvišu razinu od 2015. godine kada je Destatis počeo objavljivati taj podatak.

Njihova vrijednost raste kontinuirano od prošlogodišnjeg lipnja, utvrdio je statistički ured. Gomilanje narudžbi rezultat je pojačane potražnje i problema u nabavi sirovina i dijelova koje je izazvala pandemija koronavirusa, tumači Destatis.

Nerealizirane domaće narudžbe skočile su u lipnju 4 posto u odnosu na prethodni mjesec, a inozemne 2,2 posto. Usporedba s veljačom prošle godine, razdobljem neposredno uoči uvođenja strogih mjera suzbijanja koronavirusa, pokazuje rast knjiga narudžbi za 17 posto, prema kalendarski i sezonski prilagođenim podacima.

Industriji u cjelini trebalo bi sedam mjeseci da proizvede svu naručenu robu, ako se isključe nove narudžbe, izračunao je statistički ured. Najviše vremena trebalo bi proizvođačima investicijskih dobara, gotovo deset mjeseci.

Potražnja za njemačkim proizvodima ogleda se u očekivanjima kompanija o rastu izvoza. Podsjetimo, krajem prošlog mjeseca ekonomski istraživački institut Ifo sa sjedištem u Münchenu izvijestio je kako je njegov indeks izvoza u srpnju pao na 24,5 bodova u odnosu na lipanjskih 25.

No ta je brojka i dalje visoka i znatno iznad negativnih vrijednosti zabilježenih prije godinu dana. Gotovo svi sektori očekuju jačanje izvoza, a prednjače elektrotehnika, strojarstvo i prehrambeni sektor. Nasuprot tome, u automobilskom sektoru očekuju tek skromne dobitke.

Komentirajte prvi

New Report

Close