Njemačko gospodarstvo radi u kriznom režimu: Je li ova mjera čarobni štapić?

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2024. u 11:01
FOTO: REUTERS/Liesa Johannssen

Raspravlja se o ispravnom putu.

Vlada namjerava poboljšati uvjete poslovanja za poduzeća, ali raspravlja o ispravnom putu.

Kako to procjenjuju stručnjaci?

Mada semaforska koalicija koja vlada Njemačkom sigurno nije idealan primer jedinstva, šef liberala i ministar financija Christian Lindner  i zeleni ministar ekonomije Robert Habeck makar imaju jedan zajednički cilj, piše Deutsche Welle.

Trebalo bi rasteretiti poduzetnike u Njemačkoj i ojačati ekonomiju. Vlada se prepire oko ispravnog načina ostvarenja tog cilja.

Habek se izjasnio za posebni investicijski fond kojim bi se omogućile porezne olakšice. Ministar financija Lindner nije za to, tvrdeći da bi to značilo povećanje zaduženja.

Lindner je predložio ukidanje poreznog nameta solidarnosti za poduzeća – taj namet se plaća na zapadu zemlje za razvoj istoka, bivšeg DDR. Šefica Zelenih Ricarda Lang je kritizirala taj prijedlog tvrdeći da nije čula kako će se nadoknaditi sredstva koja bi onda nedostajala.

Dvije različite filozofije

Stefan Kots s Instituta za svjetsku ekonomiju (IfW) iz Kila smatra da se radi o dvije potpuno različite filozofije. Prema njemu, Habeku nije stalo do toga da ukupno smanji poreze za poduzeća, “već da s tim odmah poveže upravljanje gospodarstvom. Da točno formulira za koje konkretne investicije vrijede porezne olakšice”.

A iza Lindnerovog prijedloga prema Kotsu ne stoji namjera upravljanja ekonomskim tokovima već generalno smanjenje izdataka za poduzeća.

Šef Instituta za ekonomska istraživanja (ifo) iz Munchena, Clemens Fuest , kaže da njemačkoj Vladi nedostaje gospodarsko-politička strategija. “Postoji veliko razmimoilaženje između Ministarstva ekonomije i Ministarstva financija i time velika nesigurnost”, kaže Fuest.

Ekonomisti su podijeljeni kada je riječ o novim dugovima. Carsten Brzeski, glavni ekonomista Banke ING smatra da jačanje privrede nije moguće bez zaduživanja: “Kada imamo državne izdatke koji iznose skoro pedeset posto bruto domaćeg proizvoda, onda teoretski imam pravo reći, mogao bih tu i tamo nešto da uštipnem”. On međutim objašnjava da je politička stvarnost drukčija, pa je jednostavnije da se uzmu novi krediti.

Stefan Kots to ne vidi tako. Protivi se olakšicama za gospodarstvo na kredit. Upozorava da već sada postoji konflikt oko raspodjele novca: “Ulazimo u fazu demografskih promjena koje sa sobom nažalost donose pooštravanje konflikata oko raspodjele u Njemačkoj”. Kots dodaje da krediti znače samo odgađanje konflikta za budućnost.

“Zakon o šansama rasta” u zastoju

U prepirku između Lindnera i Habecka umiješao se njemački kancelar Olaf Scholz. Ukazao je na “Zakon o šansama rasta” koji predviđa porezne stimulacije za investicije i tehnologije koje pomažu zaštiti klime.

“Nadam se da će i uz suglasnost pokrajina nešto biti od ovog vrlo konkretnog i praktičnog projekta kojim bi trebalo da se olakša investicijska djelatnost poduzeća”, rekao je Scholz.

Trenutno je zakon zaglavio u Odboru za posredovanje između dva parlamentarna doma. Pokrajine kritiziraju zakon jer smatraju da bi on na njih svalio najveći dio troškova. Zato je nejasno kada će zakon biti usvojen. Odbor za posredovanje zasjeda opet 21. veljače.

Habeck se pribojava da bi njemačke pokrajine mogle smanjiti planirano rasterećenje gospodarstva za osam milijardi eura: “Na kraju će ispasti tri milijarde, dakle, paket je sve manji, skoro pa homeopatski”, upozorio je ministar ekonomije Habeck gostujući na njemačkoj televiziji.

Njemačka sve slabija

U Berlinu bjesni gospodarsko-politička oluja, koja je prouzrokovana mrtvilom na drugim mjestima. U siječnju se prema anketama ponovo pogoršalo raspoloženje gospodarstvenika. Sve više poduzeća javlja da narudžbe izostaju i u industriji i u uslužnim djelatnostima. Posljedice su predvidive.

Njemačka će i dalje zaostajati za međunarodnom konkurencijom. Ekonomisti predviđaju veći rast u Španjolskoj, Italiji ili Francuskoj nego u Njemačkoj. Izgleda da će razlika u odnosu na Sjedinjene Američke Države biti posebno velika, jer je tamo gospodarstvo u posljednje vrijeme poraslo za tri posto.

Niski porezi nisu čarobni štapić

Ekonomisti su jedinstveni u procjeni da niski porezni izdaci sami po sebi nisu dovoljni da pomognu oporavku ekonomije. Kots napominje da ekonomska atraktivnost zemlje zavisi od niza faktora.

“Možemo ovdje i imati veće porezno opterećenje, ako je zemlja vrijedna tog poreza”, kaže on. Ali i opominje da Njemačkoj polako ponestaje argumenata kojima će uvjeriti svijet kako je i dalje dobro mjesto za gospodarstvenike.

Komentirajte prvi

New Report

Close