Njemačko gospodarstvo dobiva još 130 milijardi eura pomoći

Autor: Tomislav Pili , 04. lipanj 2020. u 22:00
Njemačka kancelarka Angela Merkel /REUTERS

Najzvučniji dio paketa je snižavanje stope PDV-a sa 19 na 16 posto, potrošači dobivaju jeftiniju struju, a svakom djetetu u zemlji vlada u Berlinu će isplatiti 300 eura.

Dosadašnji paket poticaja gospodarstvu koji je donijela njemačka vlada bio je među najvećima u zapadnom svijetu, a sada je vladajuća koalicija dogovorila ubrizgavanje dodatnih 130 milijardi eura.

Novi paket koji uključuje, među ostalim, snižavanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) i jednokratnu isplatu svakom djetetu u Njemačkoj razgalio je poduzetničku zajednicu.

Kako prenosi Reuters, nakon maratonskih pregovora koji su potrajali 21 sat, čelnici Kršćansko-demokratske unije (CDU), sestrinske Kršćansko-socijalne unije (CSU) i Socijaldemokratske stranke (SPD) dogovorili su paket koji bi trebao olakšati pritisak koronakrize na kompanije i lokalne vlasti, a potrošače ohrabriti na potrošnju.

Krhka situacija u ekonomiji

Podsjetimo, zbog pandemije njemačko gospodarstvo klizi u najgoru recesiju od 2. svjetskog rata, s predviđenim ovogodišnjim padom BDP-a od 6,3 posto.

Međutim, vlada smatra da bez hitnog djelovanja koje će donijeti olakšanje gospodarstvu i poreznim obveznicima ekonomska šteta može biti još veća. Predstavljajući paket, kancelarka Angela Merkel je kazala kako činjenica da je 7 milijuna radnika „na čekanju“ pokazuje koliko je „krhka situacija u gospodarstvu i kako moramo uspjeti u poticanju gospodarstva i očuvanju radnih mjesta“.

„Najzvučniji“ dio paketa je snižavanje stope PDV-a sa 19 na 16 posto. Ta mjera primjenjivat će se od 1. srpnja do kraja ove godine. Niža stopa PDV-a, koja trenutno iznosi 7 posto, dodatno će se spustiti na 5 posto. Iz Berlina su najavili i isplatu jednokratnog „dječjeg bonusa“ od 300 eura za svako dijete u zemlji.

20

milijardi eura iznosi porezno rasterećenje uslijed snižavanja stope poreza na dodanu vrijednost

Prvi čovjek SPD-a Norbert Walter-Borjans tvrdi kako je snižavanje stope PDV-a jednako smanjenju poreznog opterećenja za 20 milijardi eura, a dobrobiti te mjere najviše će osjetiti kućanstva s nižim prihodima. Na niži PDV osvrnuo se i šef CSU-a Markus Söder izjavivši kako je motiv za njegovo rezanje bio „važan psihološki efekt na gospodarstvo i potrošače“.

Ostali poticaji uključuju snižavanje cijena električne energije za potrošače kroz smanjenje naknada u zakonu o obnovljivim izvorima energije, a koji se koriste za subvencioniranje proizvodnje iz sunčevih i vjetroelektrana.

Lokalne vlasti čiji su porezni prihodi snažno pali zbog zaustavljanja gospodarstva dobit će obilne dotacije savezne vlade. Velike žrtve mjera suzbijanja zaraze je i ugostiteljstvo i turizam, pa je za tu branšu u paketu poticaja predviđeno 25 milijardi eura pomoći. No, isplata je ograničena za razdoblje od lipnja do kolovoza.

Cilj je i modernizacija

Međutim, cilj novog paketa nije samo umanjiti efekte koronakrize, već i modernizirati gospodarstvo, promovirati inovacije i ukloniti prepreke daljnjem rastu BDP-a.

Stoga su koalicijski partneri dogovorili paket vrijedan 50 milijardi eura namijenjenih promociji investicija u istraživanje, posebno u područjima umjetne inteligencije i kvantnog računalstva. Od 130 milijardi eura poticaja u ovoj i idućoj godini, glavninu tereta, odnosno 120 milijardi eura, preuzet će savezna vlada dok će ostatak platiti pokrajine te gradovi i općine. Ipak, najveći gubitnik ovog paketa je automobilska industrija koja nije dobila poticaje za kupnju novih automobila kojima se nadala.

Naime, država će poticati kupnju samo električnih vozila, i to sa 6000 eura. Kako piše Reuters, poticajima za kupnju automobila s motorom na unutarnje sagorijevanje protivio se SPD. No, Markus Söder je istaknuo kako će kupci takvih auutomobila profitirati zbog nižeg PDV-a.

Novi paket poticaja nadovezao se na onaj predstavljen na početku koronakrize. Prema izračunu think-tanka Bruegel, taj je paket bio jednak 10,1 posto BDP-a i time najveći među zapadnim državama. Eric Schweitzer, predsjednik Njemačke komore trgovine i industrije (DIHK) smatra kako novi paket sadrži „poticaje u pravom smjeru“.

Poticaje za istraživanje novih tehnologija ocijenio je „orijentiranima ka budućnosti“. No, udruga malih i srednjih poduzeća BVMW smatra da se vlada odlučila za „populističke mjere“ kako bi stimulirala osobnu potrošnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close