Dramatično širenje zaraze: Njemački trgovci u strahu od novog lockdowna, a znaju i gdje su ‘nestali’ kupci

Autor: Ana Blašković , 24. studeni 2021. u 06:33
Foto: Reuters

Dramatično širenje zaraze Covidom ponovno dovelo do posezanja za strožim mjerama čije posljedice trgovci već osjećaju.

Satima prije kraja radnog vremena u šoping centru Strausberg pored Berlina gotovo da i nema kupaca. Posao slabo ide još od izbijanja pandemije, a vlasnici trgovina u strahu su od mogućeg novog ‘lockdowna’ poput onog nedavno uvedenog u Austriji, piše Deutsche Welle.

”Prvi lockdown u 2020. teško nas je pogodio. Stvar je u tome da se nikad nismo u potpunosti oporavili kad je ukinut jer su mnogi kupci shvatili da im je zgodnije kupovati putem interneta i mnogi se nikad nisu vratili u u naše fizičke trgovine”, kaže šef Herzog & Bräuer trgovine koja prodaje donje rublje.

Početkom studenog njemačko udruženje za maloprodaju optimistično je najavilo očekivanje da će maloprodaja u gospodarskoj lokomotivi EU porasti 2 posto u posljednja dva mjeseca godine.

Prihodi bi, prema istim procjenama, u ta dva mjeseca trebali porasti na 112 milijardi eura. Nedavna anketa među potrošačima pokazala je da će Nijemci u prosjeku potrošiti 273 eura na božićne poklone, malo više nego prošle godine.

Samo dva tjedna kasnije, te prognoze ne vrijede papira na kojem su napisane, podcrtava DW. Dramatično širenje zaraze Covidom-19 u Njemačkoj ponovno je dovelo do posezanja za strožim mjerama čije posljedice trgovci već osjećaju u pojedinim dijelovima zemlje.

Nisu gomilali zalihe
U Bavarskoj je lockdown de facto na snazi zbog čega je privremeno zatvorena većina trgovina. U Saskoj, na istoku zemlje u kojoj je glavni grad Dresden, uvedene su strože mjere koje odlazak u šoping dozvoljavaju samo potpuno cijepljenima (u to ne ulaze trgovine prehrambenom robom).

Situacija s Covidom-19 je toliko dramatična da njemački ministar zdravstva Jens Spahn više ne isključuju lockdown na nacionalnoj razini. Takvog scenarija pribojavaju se trgovci. Vlasnik trgovine donjim rubljem iz Strausberga kaže da je uznemiren strmim porastom broja novih slučajeva koronavirusa i mogućim restrikcijama.

112

milijardi eura na toliko su trebali skočiti prihodi njemačke maloprodaje u studenom i prosincu

“Nismo gomilali zalihe uoči Božića jer ne očekujemo veliku navalu na naše trgovine zbog sve ove neizvjesnosti oko koronavirusa. Da smo i odlučili povećati zalihe, suočili bismo se sa uskim grlima u nabavi jer se tržišta nisu još vratila u normalni način rada”, kaže.

Vlasnica susjedne trgovine specijalizirane za dječju odjeću nada se da će kupci moći kupovati u narednim tjednima. “Naravno, prvi lockdown nas je teško pogodio, ali smo se kasnije oporavili. Dječja odjeća i igračke su najmanje pogođene krizom iako mnogi naši kupci kupuju online i preuzimaju svoje narudžbe ovdje u trgovini, a dok su tu još nešto kupe”, dodaje.

Strausberg je grad u pokrajini Brandenburg koja bi mogla krenuti istim primjerom drugih pokrajina i uskoro zabraniti necijepljenima ili onima koji su preboljeli Covid-19 ulazak u neesencijalne trgovine.

Za vlasnicu trgovine iz Strausberga bi takva odluka bila diskriminacija onih koji iz nekog razloga ne mogu biti cijepljeni iz zdravstvenih razloga i smatra da društvo ne bi trebalo imati interesa dalje “širiti podjele”.

Slično na stvari gleda i vlasnik trgovine donjim rubljem koji drži da bi postrožavanje mjera bilo “pljuska u lice” svima koji su se pridržavali propisa uključujući održavanje razmaka i nošenje maski.

Trebaju biti fleksibilniji
Na jugu u Saskoj, epidemija bukti gore nego u Brandenburgu. Regionalna vlast posegnula je za zatvaranjem hotela i restorana te ograničila šoping dozvoljavajući ga samo cijepljenim građanima ili onima koji su preboljeli Covid-19.

Samo dva dana prije uvođenja tih mjera ogromni trgovački centar u Chemnitzu bio je prepun kupaca, naizgled potpuno nesvjesnih zdravstvenog rizika. Dio sugovornika s kojima je DW razgovarao smatra da trgovci općenito trebaju biti fleksibilniji.

“Budimo pošteni, dobili smo poprilično državne pomoći da nadoknadimo gubitke iz lockdowna”, kaže suvlasnica trgovine koja prodaje proizvode od drveta.

Njezin kolega dodaje: “Ne razumijem one koji se uglavnom oslanjaju na blagdansku kupnju, to je kratkovidan pristup”, kaže i dodaje da su proširili asortiman prehrambenim proizvodima koji se uvijek kupuju, bila kriza ili ne

Komentirajte prvi

New Report

Close