Još jedan njemački gigant u velikim gubitcima

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2023. u 13:27
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Većina problema u Siemens Energy detektirana je, prema izvještaju iz lipnja ove godine, kod dijelova vjetroturbina od 108 gigavata, uključujući lopatice.

Njemačka energetska kompanija Siemens Energy objavila je danas da pregovara s vladom o financijskoj pomoći u rješavanju problema u poslovanju s opremom za vjetroelektrane koje niže gubitke zbog isporučenih neispravnih dijelova, piše DW, a prenosi Klixba.

Kompanija strahuje da će zbog gubitaka imati problema s dobivanjem garancija od banaka te je zatražila pomoć vlade i matične kompanije Siemens, objavio je poslovni časopis WirtschaftsWoche, koji je prvi objavio vijest o pregovorima Siemensa i njemačke vlade.

WirtschaftsWoche i novine Spiegel objavili su da Siemens Energy traži do 15 milijardi eura garancija od vlade.

Država bi garantirala 80 posto prvog obroka financiranja od 10 milijardi eura, a banke preostalih 20 posto, objavio je WirtschaftsWoche. Siemens bi prema tom izvještaju osigurao garancije za preostalih pet milijardi u drugoj tranši.

Glasnogovornik Siemensa odbio je komentirati navode WirtschaftsWochea i Spiegela.

Kompanija je i dalje glavni ulagač u Siemens Energy, s udjelom od 25,1 posto.

Većina problema u Siemens Energy detektirana je, prema izvještaju iz lipnja ove godine, kod dijelova vjetroturbina od 108 gigavata, uključujući lopatice.

Analiza je otkrila “abnormalne vibracije nekih komponenti”, dodajući da je pod znakom pitanja i povećanje proizvodnje vjetroturbina na moru.

Komentirajte prvi

New Report

Close