Njemački proizvođač štedljivih žarulja prodaje tvornicu u Kini zbog rezanja troškova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. ožujak 2013. u 18:21
EPA

Planiranom prodajom Shaoxinga Osram je ostvario polovicu ukupno planiranog ukidanja 8.000 radnih mjesta u pogonima širom svijeta do 2014. u našoj tradicionalnoj poslovnoj aktivnosti

Njemački proizvođač štedljivih žarulja Osram objavio je u četvrtak da planira prodati tvornicu u Kini u sklopu najavljenog ukidanja 8.000 radnih mjesta u pogonima širom svijeta. Osram će uskoro biti izdvojen iz sastava krovne grupe Siemens i prodan a sam je odlučio prodati pogon u Shaoxingu na jugu Kine hongkonškoj tvrtki Super Trend Lighting. Odbili su objaviti financijske detalje sporazuma.

"Tom prodajom napravili smo još jedan važan korak u procesu preustroja poslovanja", kazao je izvršni direktor Osrama Wolfgang Dehen. Prodaja tvornice sastavni je dio planiranih ušteda od milijarde eura do 2015. godina. "Planiranom prodajom Shaoxinga Osram je ostvario polovicu ukupno planiranog ukidanja 8.000 radnih mjesta u pogonima širom svijeta do 2014. u našoj tradicionalnoj poslovnoj aktivnosti", navela je tvrtka u priopćenju.

Osram se nastoji uključiti u širi proces preorijentacije industrije s tradicionalnih žarulja na LED štedljive diode. Riječ je o tehnologiji u kojoj su azijski konkurenti nagomilali značajne proizvodne kapacitete i potaknuli pad cijena. Prošle je godine Osramova matična kompanija Siemens najavila izdvajanje 80,5-postotnog udjela u jedinici za proizvodnju rasvjetnih tijela radi naknadnog, inače dugo planiranog uvrštenja njezinih dionica u kotaciju na burzi.

Komentirajte prvi

New Report

Close