Njemački potrošači osjetno bolje raspoloženi

Autor: Poslovni dnevnik , 16. studeni 2022. u 22:00
ZEW indeks gospodarske klime porastao je u studenome za 22,5 bodova i najviši je od lipnja/Reuters

Njemačka središnja banka ocijenila je da je gospodarstvo vjerojatno na rubu recesije.

Raspoloženje ulagača u Njemačkoj osjetno je poboljšano u studenome, poduprto nadom da će inflacija oslabiti u idućim mjesecima, pokazali su rezultati istraživanja instituta ZEW.

Njegov indeks gospodarske klime porastao je u studenome za 22,5 bodova u odnosu na listopad, na minus 36,7 bodova, pokazalo je istraživanje, objavljeno u utorak. Vrijednost indeksa najviša je od lipnja kada je iznosio minus 28 bodova.

Porastao je i indeks koji iskazuje ocjene aktualnog stanja u najvećem europskom gospodarstvu, za 7,7 bodova u odnosu na listopad, na s minus 64,5 bodova.

“Izgledi za njemačko gospodarstvo značajno su poboljšani u odnosu na listopad, ali su i dalje negativni”, upozorio je ZEW.

Predsjednik ZEW-a Achim Wambach smatra da poboljšanje ekonomskog raspoloženja u studenome najvjerojatnije odražava nadu da će inflacija uskoro popustiti.

U listopadu stopa inflacije porasla je treći mjesec zaredom, dosegnuvši rekordnih 10,4 posto, potaknuta skokom cijena energije, ali i višim cijenama hrane.

Njemačka središnja banka ocijenila je da je gospodarstvo vjerojatno na rubu recesije. U mjesečnom izvješću za listopad, Bundesbank je prognozirao da bi gospodarstvo moglo značajno pasti u četvrtom tromjesečju, ali i u prva tri mjeseca 2023., podsjeća agencija dpa.

Komentirajte prvi

New Report

Close