Njemački manji višak sa SAD-om

Autor: Tomislav Pili , 11. veljača 2019. u 21:59
Američki izvoz porastao je četiri posto na 64,6 milijarde eura/REUTERS

Sa 113,5 milijardi eura vrijednom uvezenom robom SAD je ostao najveći kupac njemačkih proizvoda.

Višak Njemačke u trgovini sa SAD-om koji je od dolaska Donalda Trumpa izvor trvenja Washingtona i Berlina smanjen je prošle godine, ali i dalje iznosi visokih 49 milijardi eura.

Kako tvrdi Reuters pozivajući se na podatke u koje je imao uvid, preliminirani izračun Saveznog statističkog ureda pokazuje da je njemački izvoz  u Ameriku prošle godine porastao 1,5 posto na rekordno visokih 113,5 milijardi eura. To znači da je SAD ostao najveći kupac robe s oznakom "Proizvedeno u Njemačkoj", ispred Francuske koja je uvezla njemačke robe za 105 milijardi eura te Kine s uvezenom 93 milijarde eura vrijednom robom.

S druge strane, uvoz američke robe u Njemačku povećan je 2018. za približno četiri posto na 64,6 milijarde eura. To znači da je njemački višak u trgovini s najvećim gospodarstvom svijeta smanjen za milijardu eura u odnosu na 2017. godinu, no i dalje je pojedinačno najveći od svih država s kojima najveće europsko gospodarstvo trguje. K tome, višak u trgovini s Amerikom zauzima više od petine udjela u ukupnom njemačkom trgovinskom višku od 228 milijardi eura.

Američki predsjednik često je kritizirao veliki trgovinski suficit koji Njemačka ima sa SAD-om te najavljivao da će zauzvrat uvesti carine na njemačke automobile. Međutim, kancelarka Angela Merkel dovodi u pitanju podatke s kojima Trump barata tvrdeći kako se temelje na zastarjelom statističkom izračunu.

Ako bi se u trgovinsku razmjenu uračunale i usluge, pokazalo bi se da SAD ima veliki višak u trgovini s Europom, smatraju u Berlinu. Što se tiče ostalih država, Kina je i dalje najvažniji njemački trgovinski partner s obzirom da je njihova trgovina prešla 200 milijardi eura. Uvoz iz Kine povećan je četiri posto na 106 milijardi eura.  

Komentirajte prvi

New Report

Close