Njemačke tvrtke u zaštitu klime lani uložile 72,2 mlrd. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 16. studeni 2023. u 22:00
Investicije u klimatske projekte činila su sedminu kapitalne potrošnje /SHUTTERSTOCK

Njemačka želi biti klimatski neutralna do 2045. godine, što znači da dotada planira emitirati samo onoliko stakleničkih plinova koliko ih može apsorbirati.

Tvrtke u Njemačkoj izdvajale su u 2022. godini znatno više novca za zaštitu klime, pokazalo je istraživanje državne razvojne banke KfW. Tvrtke su lani u projekte zaštite klime uložile 72,2 milijarde eura, za 18 posto više nego 2021., prema istraživanju KfW-a, objavljenom u srijedu.

“Ulaganje u zaštitu klime postalo je mjerljivo relevantnije za njemačke tvrtke”, zaključila je glavna ekonomistica KfW-a Fritzi Koehler-Geib. Ulaganja u klimatske projekte činila su lani sedminu nove kapitalne potrošnje, a u 2021. osminu, pokazuju podaci.

Kapitalna potrošnja je pojačana, ali to ni izdaleka nije dovoljno, smatraju u državnoj razvojnoj banci. “Da bi Njemačka do sredine stoljeća postigla klimatsku neutralnost, procjenjujemo da će tvrtke u prosjeku morati ulagati oko 120 milijardi eura godišnje”, rekla je Koehler-Geib.

Njemačka želi biti klimatski neutralna do 2045. godine, što znači da dotada planira emitirati samo onoliko stakleničkih plinova koliko ih može apsorbirati.

Njemačke kompanije najviše su lani trošile na području mobilnosti, primjerice kupnjom električnih automobila i gradnjom punionica, za što se odlučila otprilike polovina anketiranih kompanija, no diljem Europe primjetno je usporavanje prodaje električnih automobila jer vozači čekaju bolje i jeftinije modele.

Slijede projekti za proizvodnju ili skladištenje električne ili toplinske energije iz obnovljivih izvora energije koje je realizirala otprilike trećina kompanija i mjere poput izolacije za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada, što je bila opcija za otprilike četvrtinu anketiranih. 

Komentirajte prvi

New Report

Close