‘Nestašica plina dovela bi do prekida proizvodnje, a takav scenarij treba izbjeći i u interesu potrošača’

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2022. u 09:41
Nestašica plina dovela bi do prekida proizvodnje, ističu predstavnici šećerana/Shutterstock

Regulator tržišnog natjecanja odobrio suradnju tri velika proizvođača.

Njemačke šećerane Nordzucker, Südzucker, Pfeifer & Langen i Cosun Beet namjeravaju surađivati kako bi osigurale proizvodnju šećera u slučaju nestašice plina, priopćio je u utorak regulator za tržišno natjecanje.

Kompanije će u slučaju prekida opskrbe plinom i obustave proizvodnje u nekim pogonima zbog racioniranja potrošnje dijeliti proizvodne kapacitete, prema sporazumu koji je odobrio Bundeskartellamt.

Ulazi i udruženje
U suradnju će se uključiti i udruženje industrije šećera Verein der Zuckerindustrie (VdZ). “Cilj je suradnje proizvođača šećera u ovim teškim vremenima ublažiti negativan utjecaj mogućih nestašica plina na proizvodnju. Brojne tvornice šećera trenutno rade na prirodni plin”, kazao je predsjednik Bundeskartellamta Andreas Mundt.

Nestašica plina dovela bi do prekida proizvodnje, a takav scenarij treba izbjeći i u interesu potrošača, budući da bi cijene šećera u tom slučaju snažno porasle, a to bi utjecalo i na druge proizvode, tumači Mundt.

Suradnja je vremenski ograničena iznimka koja bi trebala ublažiti probleme u slučaju nestašice plina, naglasio je.

Tvrtke moraju prvo iskoristiti sve slobodne proizvodne kapacitete u tvornicama u matičnoj Njemačkoj i u Europi i pokušati preraditi šećernu repu u onima koje ne koriste plin, pod uvjetom da je to ekonomski izvedivo zbog troškova transporta, stoji u priopćenju.

Kao pripremnu i provedbenu mjeru, VdZ će od šećerana pribaviti informacije o raspoloživim prerađivačkim kapacitetima i kontinuirano ih pratiti kako bi utvrdio koji se kapaciteti mogu staviti na raspolaganje na dobrovoljnoj osnovi.

Sezona prerade šećerne repe u Njemačkoj trebala bi početi u rujnu i završiti u prvom tromjesečju iduće godine. U Francuskoj su proizvođači šećera odlučili ranije krenuti s proizvodnjom u novoj sezoni kako bi izbjegli moguća ograničenja u potrošnji energije ove zime.

Sezona obično kreće sredinom rujna i završava početkom veljače, ali Tereos i Cristal Union, dva najveća proizvođača šećera u Francuskoj, krenula su s proizvodnjom već prošlog tjedna.

“Pomaknuli smo početak rada naših pogona kako ne bismo bili aktivni tijekom siječnja i veljače, najhladnijih mjeseci, budući da će rizik ograničenja potrošnje tada biti najveći”, rekao je izvršni direktor Cristal Uniona Xavier Astolfi.

Puno nepoznanica
U siječnju će raditi samo jedna tvornica Cristal Uniona srednje veličine, rekao je Astolfi. Francuska premijerka Elisabeth Borne pozvala je u ponedjeljak kompanije da do rujna izrade planove o štednji energije, upozorivši ih da će prve biti na udaru ako bude li Francuska prisiljena racionirati opskrbu plinom i strujom.

“Trenutno još ne znamo koliko će daleko ići s tim ograničenjima, ali mi smo zimska industrija, pa moramo izraditi prognoze”, rekao je glasnogovornik Tereosa, dodavši da će datum završetka proizvodnje ovisiti o vremenskim prilikama..

Odluku o ranijem početku proizvodne sezone kompanije su donijele nakon konzultacija sa zadrugama. One koje se odluče ranije vaditi repu dobit će naknadu. Ranija žetva znači i manji prinos, ali to je još uvijek bolje nego ostaviti repu na poljima zbog zatvaranja tvornica, ističe direktor glasnogovornik Cristal Uniona.

Situacija nije povoljna ni u još jednom velikom europskom proizvođaču šećera, Ukrajini. Trećina ukrajinskih šećerana neće raditi u idućoj proizvodnoj godini zbog rata i visokih cijena plina, izvijestila je udruga proizvođača Ukrtsukor.

Ukrajina je za vrijeme Sovjetskog Saveza proizvodila pet milijuna tona šećera godišnje. Nakon sloma SSSR-a proizvodnja je pala na milijun tona zbog slabije potražnje, viših cijena goriva i konkurencije jeftinijeg uvezenog šećera od trske.

Glavni je razlog što 10 od 32 šećerane neće raditi od 1. rujna ove godine skok cijena plina u Europi na 2000 dolara za tisuću kubičnih metara. Dodatni je razlog i smanjena površina zasijana šećernom repom i drugim važnim kulturama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close