Banke stvaraju giganta vrijednog 260 milijardi eura: Postoje dva glavna razloga za to

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2019. u 10:22
Foto: Getty Images

Spajanje dviju frankfurtskih banaka Deka i Helaba bio bi prvi korak.

Plan o formiranju centralne institucije za svih 384 njemačkih štedionica iz nekoliko Landesbanaka i društvo za upravljanje fondovima Deka, čime bi nastao gigant od 260 milijardi eura, dobio je novi poticaj, piše investitor.me

U utorak su najviši predstavnici dvanaest regionalnih udruženja štedionica Deka i Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) zatražili da se vode rasprave “kako bi se ispitala bliža suradnja i spajanje”, objavili su njemački mediji a prenosi Indikator.

Ova odluka ide tragom inicijative predsjednika DSGV-a Helmuta Schleweisa koji je slijedio cilj da oblikuje Deku, banku nekretnina Berlin Hyp i velike Landesbanken poput LBBW, BayernLB, Nord LB i Helaba u vodeću instituciju za sve štedne banke.

Spajanje dviju frankfurtskih banaka Deka i Helaba bio bi prvi korak. Međutim, nije jasno može li se prevladati prethodni otpor Schleweisovom planu.

Sparkassenverband Baden-Württemberg, koji posjeduje 16,1 posto Sparkassenfondsgesellschaft Deka, već je blokirao nekoliko puta pokušaje spajanja s Helabom.

Postoje dva glavna razloga za to: štedionice Baden-Württemberga ne žele da ojačaju konkurenta svojoj Landesbank LBBW i ne žele da zamijene svoj udio u prilično profitabilnoj Deki za kompaniju iz bankarskih fondova koja je izložena nepovoljnostima negativnih kamata nakon spajanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close