Njemačka vojska namjerava postati jedan od najprivlačnijih poslodavaca u zemlji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2014. u 18:58
Reuters

Njemačka je 2011. ukinula vojnu obvezu i time izgubila najvažniji instrument novačenja kvalitetnih pripadnika.

Njemačka vojska, Bundeswehr, namjerava većim plaćama, uređenim radnim vremenom i olakšicama postati jedan od najprivlačnijih poslodavaca u zemlji, proizlazi iz zakonskog prijedloga ministrice obrane Ursule von der Leyen što ga je u srijedu prihvalila njemačka vlada.

Paket mjera predviđenim zakonom, koji obuhvaća i bolje mogućnosti napredovanja i zbrinjavanje ugovornih vojnika, u iduće četiri godine trebao bi stajati gotovo milijardu eura. On bi trebao vojnički poziv učiniti privlačnijim, kako bi Bundeswehr dobio što bolju radnu snagu i bolje konkurirao poduzećima na tržištu, pišu njemački mediji.

Njemačka je 2011. ukinula vojnu obvezu i time izgubila najvažniji instrument novačenja kvalitetnih pripadnika.

Zakonski prijedlog treba biti prihvaćen u Bundestagu, a na snagu će stupiti najranije u travnju 2015.

Bundeswehr će, prema nacrtu zakona, ubuduće isplaćivati premije i dodatke. Za 22.000 vojnika i 500 civilnih zaposlenika izloženih posebnim opterećenjima, dodatci na plaću bit će i do 40 posto veći.

Zakonom će se po prvi put omogućiti radno vrijeme od 41 sata tjedno, a prekovremeni rad bit će posebno plaćen.

Nakon što reforma bude potpuno provedena za tri godine, Bundeswehr će imati 185.000 vojnika i 55.000 civilnih zaposlenika. Godišnje će se zapošljavati 20.000 ljudi.

Von der Leyen je na početku svoga mandata u siječnju najavila ovu reformu, a u svibnju je predočila prvi katalog mjera koje se mogu provesti i bez zakona, kao primjerice nabavka računala i pametnih telefona za rad od kuće, izgradnju mreže čuvanja djece i modernizaciju boravišta za vojsku. Zakon omogućuje potpunu provedbu reforme.

Osim unutarnje reforme, von der Leyen se zauzela i za novi sigurnosno-politički koncept savezne vlade, odnosno za izradu "bijele knjige", koja bi uzela u obzir novu ulogu Njemačke u svijetu. Bijela knjiga bila bi reakcija na raspravu nakon sigurnosne konferencije u Muenchenu početkom godine, kad su se njemački predsjednik Joachim Gauck, von der Leyen i ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier zauzeli za veću odgovornost Njemačke u međunarodnoj politici.

Bijela knjiga sigurnosne politike definira njemačke interese, izazove i ugroze kao i sredstva uz pomoć kojih Njemačka na to reagira.

Komentirajte prvi

New Report

Close