Njemačka odlučila povećati minimalac, ali puno je nezadovoljnih: ‘Ovo nije ništa više od loše šale’

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2023. u 11:12
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Prvi dio povećanja stupa na snagu u siječnju, a drugi početkom 2025.

Njemačka vlada je u srijedu formalizirala odluku o povećavanju zakonski garantirane minimalne plaće za 82 centa, na 12,82 eura po satu. Prvi dio povećanja, na 12,41 eura, stupa na snagu u siječnju, a drugi početkom 2025, piše B92.

Ministar za rad Hubertus Heil je, prema očekivanjima, potpisao uredbu o minimalcu prema lipanjskom prijedlogu zajedničke komisije poslodavaca i zaposlenih za minimalnu zaradu, prenosi agencija dpa.

Ukupno povećanje odgovara stopi od 6,8 posto. Radnički predstavnici u komisiji su odbacili prijedlog i zahtijevali veće povećanje, ali su bili preglasani.

Povećanjem nisu zadovoljni ni pojedini političari vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije kancelara Olafa Scholza, Zelenih i liberalne FDP.

Zamjenik šefa parlamentarnog kluba Zelenih Andreas Audretsch je agenciji dpa rekao da povećanje “nije ništa više od loše šale ” i ocijenio da ljudi koji obavljaju teške poslove zaslužuju više.

On je komisiju kritizirao jer je prvo najavila jednoglasan dogovor, a potom od toga odstupila. Komisiju je prošlog mjeseca istim povodom kritizirao i Scholz, zahtijevajući da odluke o plati ubuduće budu rezultat dogovora s konsenzualnom podrškom.

Komentirajte prvi

New Report

Close