Njemačka u novoj godini uvodi dva nova poreza

Autor: Poslovni.hr , 14. prosinac 2023. u 07:49
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Od 2024. godine potrošači u Njemačkoj mogu očekivati veće cijene goriva, ali i plina. Njemački mediji navode kako će građani morati plaćati više cijene zbog rasta poreza.

Zbog proračuna za 2024. došlo je i do sukoba između kancelara Olafa Scholza, vicekancelara Roberta Habecka i ministra financija Christiana Lindnera. Ipak, na posljednjem sastanku, trojac je riješio nesuglasice pa su u javnost pušteni i planovi o brojnim rezovima i uštedama, prenosi Fenix magazin.

Scholz je izjavio kako je štednja neophodna.

Porezi na emisije C02 značajno se povećavaju

Najvažnija posljedica novih planova vladajućih: Točenje goriva i grijanje bit će znatno skuplje za sve građane! Od 2024. porez na CO2 će porasti mnogo više od planiranog (sa sadašnjih 35 eura po toni na 45 eura). Iduće godine još 10 eura više, dakle ukupno 55 eura po toni, navode njemački mediji.

Što to znači za potrošače? Više cijene CO2 znači i skuplju svakodnevicu. Primjerice zbog povećanih troškova prijevoza, značajno će poskupjeti i putovanja zrakoplovom!

Svakodnevni život poskupljuje

No, i električni automobili pogođeni su mjerama oko rezanja troškova: Sufinanciranje nabave električnih automobila završava ranije od planiranog. “Ionako je mjera na izmaku, mi ćemo to učiniti ranije”, rekao je Habeck.

Vladajući zbog proračunske krize do 2027. režu i projekte zaštite klime i transformacije vrijedne 45 milijardi eura.

Oporba oštro napada odluke i rezove vladajućih. Glavni tajnik CSU-a Martin Huber rekao je da su iznad svega pokazali da ruralna područja i potrošači “moraju platiti za kaos koji je nastao zbog njih”.

Komentirajte prvi

New Report

Close