Njemačka se vratila rastu, ali vladu i dalje brinu carine

Autor: Tomislav Pili , 15. svibanj 2019. u 22:00
Rast donijelo građevinarstvo i osobna potrošnja/REUTERS

Ministar gospodarstva Peter Altmaier istaknuo je kako su međunarodni trgovinski sporovi još uvijek neriješeni.

Gospodarstvo Njemačke zabilježilo je obećavajući rast u prvom tromjesečju, no analitičari upozoravaju kako je još prerano za otpisivanje svih rizika koji ugrožavaju najveću europsku ekonomiju.

Podaci saveznog statističkog ureda Destatis objavljeni u srijedu pokazali su da je BDP porastao 0,4 posto na kvartalnoj razini čime se Njemačka opet vratila rastu.

Podsjetimo, u posljednjem kvartalu prošle godine gospodarstvo je stagniralo nakon pada od 0,2 posto u trećem tromjesečju. Objavljeni rezultat u skladu je sa očekivanjima analitičara, kao i podatak da je na godišnjoj razini BDP povećan za 0,7 posto.

Destatis je dodao kako je ekonomski rast ostvaren zahvaljujući građevinskoj aktivnosti te većoj osobnoj potrošnji. Ministar gospodarstva Peter Altmaier izjavio je Reutersu kako je objavljeni podatak o rastu BDP-a "prva svijetla točka".

No, dodao je kako su međunarodni trgovinski sporovi i dalje neriješeni. "Moramo učiniti sve što je moguće da nađemo prihvatljivo rješenje za omogućavanje slobodne trgovine", istaknuo je Altmaier. Ekonomist Anderas Schürle ističe kako bi se moglo govoriti o obećavajućem početku 2019. kada ne bi bilo eskalacije trgovinskog rata.

Komentirajte prvi

New Report

Close