Njemačka se ekonomija oporavlja brže od očekivanja, pokazuje anketa

Autor: Poslovni dnevnik , 27. srpanj 2020. u 21:59
Kompanije su znatno zadovoljnije poslovnom situacijom i oprezno optimistične, kažu u institutu/REUTERS

Podaci za ovaj mjesec na izmaku pokazuju da je indeks poslovne klime u najvećem europskom gospodarstvu porastao već treći mjesec zaredom.

Njemačka poslovna klima u srpnju se treći mjesec zaredom poboljšala, budući da najveće europsko gospodarstvo ide u smjeru oporavka snažnijim korakom nego se očekivalo, pokazalo je u ponedjeljak izvješće njemačkog ekonomskog instituta Ifo.

Indeks poslovne klime koji izrađuje taj institut za ekonomska istraživanja na temelju ankete među približno 9000 njemačkih kompanija i poduzetnika u srpnju je u odnosu na mjesec ranije uvećan za 4,2 boda, na 90,5 bodova, pokazuje najnovije izvješće.

90,5

bodova iznosi vrijednost indeksa poslovne klime instituta Ifo u srpnju, što je već treći mjesec rasta

Analitičari su predviđali nešto skromniji rast, na 89,3 boda. Ipak, valja podsjetiti kako vrijednosti ispod 100 bodova ukazuju na negativne izglede.

Podaci za ovaj mjesec na izmaku pokazuju da je indeks poslovne klime u najvećem europskom gospodarstvu porastao već treći mjesec zaredom.

Podsjetimo, u travnju je pao na rekordno nisku razinu od 74,3 boda što je nezabilježeno od početka prikupljanja tih podataka u institutu Ifo.

„Kompanije su u srpnju bile znatno zadovoljnije svojom trenutnom poslovnom situacijom. Također su oprezno optimistične u pogledu idućih mjeseci“, rekao je predsjednik Ifo instituta Clemens Füst, a prenose novinske agencije.

„Njemačko gospodarstvo oporavlja se korak po korak”, dodao je Füst.

Komentirajte prvi

New Report

Close