Njemačka računa na poljsku pomoć u opskrbi naftom

Autor: Poslovni dnevnik , 13. veljača 2024. u 22:00
Foto: Reuters

Berlin priprema moguću nacionalizaciju Rosnjeftovog poslovanja.

Njemačka vlada raspravlja o zaključenju državne uprave u podružnici ruskog proizvođača nafte Rosnjefta, izjavio je ministar gospodarstva Robert Habeck, istaknuvši da računaju na pomoć Poljske u opskrbi.

Berlin se priprema za moguću nacionalizaciju Rosnjeftovog poslovanja, uključujući 54,17-postotni udio ruske kompanije u rafineriji Schwedt.

Do sada zaobilazili
U rujnu 2022. njemačka vlada preuzela je Rosnjeftovu podružnicu, povjerivši upravljanje njegovim rafinerijama u Schwedtu, Karlsruheu i Vohburgu, domaćem regulatoru za energiju. Produljili su njegov mandat u dva navrata, a u ožujku moraju donijeti konačnu odluku.

Zakoni Berlinu nalažu nacionalizaciju, ali Berlin je do sada nastojao zaobići tu obavezu izmjenom zakona o energetskoj sigurnosti i izuzetkom za prodaju imovine nužne za normalno funkcioniranje energetskog sektora.

Do 1,2 milijuna tona godišnje

Poljska bi mogla u potpunosti zamijeniti opskrbu iz Kazahstana, koji isporučuje jedan do 1,2 milijuna tona godišnje.

Rosneft Deutschland čini oko 12 posto njemačkih kapaciteta za preradu nafte i spada među najveće prerađivače. Rafinerija u Schwedtu nema izlaz na more, četvrta je po veličini u Njemačkoj, podmiruje 90 posto potražnje Berlina za gorivom, a derivatima opskrbljuje i dijelove Poljske.

“Poljska je Njemačkoj već puno pomogla da osigura opskrbu naftom u istočnom dijelu zemlje. Ako taj scenarij sada krene drugim smjerom… Poljska je i dalje spremna pomoći”, rekao je u utorak njemački ministar gospodarstva. Vlada raspravlja o okončanju mandata državnog upravitelja, dodao je Habeck.

Poljski izvor upoznat s pregovorima o opskrbi Schwedta rekao je Reutersu u ponedjeljak da je Poljska prije dva tjedna Njemačkoj naglasila da bi mogla uskočiti ako Rusija na nacionalizaciju Rosneft Deutschlanda odgovori blokadom isporuka nafte iz Kazahstana. Poljska bi mogla u potpunosti zamijeniti opskrbu iz Kazahstana, koji isporučuje jedan do 1,2 milijuna tona godišnje.

Rosnjeft podnio tužbu
Kazahstanska nafta stiže u Njemačku preko luka na Baltičkom moru, a zamijenila je rusku naftu koja je stizala cjevovodom Družba. Rafinerija može preraditi do 12 milijuna tona sirove nafte godišnje, a trenutačno radi sa 60 posto kapaciteta.

Rosnjeft je zbog uvođenja državne uprave podnio protiv njemačke vlade tužbu. Shell je u međuvremenu obavio da planira prodati svoj udio britanskoj grupi Prax, procijenivši da će posao biti zaključen do sredine 2024.

Uz Rosnjeft i Shell, Schwedtovi su dioničari i talijanski Eni, s udjelom od 8,33 posto. Za preuzimanje udjela u rafineriji koja ima više od 3000 radnika, izravno i neizravno zaposlenih, zainteresirane su i njemačke tvrtke Enertrag i Verbio.

Komentirajte prvi

New Report

Close