Njemačka potrošnju struje zadovoljila iz vjetra i sunca

Autor: Tomislav Pili , 17. svibanj 2016. u 22:00
Od potrebnih 45,8 GW, čak 45,5 GW došlo iz obnovljivih izvora/Fotolia

Iako se radi o povijesnom uspjehu, stručnjaci upozoravaju kako se nešto slično neće brzo ponoviti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ostvarila je povijesni uspjeh svoje energetske politike oslanjanja na obnovljive izviore nakon što je u nedjelju praktički cjelokupna potrošnja zadovoljena iz obnovljivih izvora.  Prema navodima Bloomberga koji se poziva na podatke berlinskog instituta Agora Energiewende, u nedjelju u 14 sati iz obnovljivih izvora energije došlo je 45,5 gigawata (GW) energije dok je potražnja iznosila 45,8 GW. 

 

140posto

potreba za strujom lani je zadovoljila Danska iz vjetra

Jednokratna pojava
K tome, cijene električne energije u Njemačkoj su u ponedjeljak tijekom 15-minutnog razdoblja zagazile u negativni teritorij spustivši se na -50 eura za MWh. Međutim, energetski stručnjaci ocjenjuju kako se radi o jednokratnoj pojavi. "Njemačka jest jučer trošila 100 posto energije iz obnovljivih izvora, ali vjerojatno je da nećemo tako nešto vidjeti opet", ističe Monne Depraetere, analitičar Bloomberg New Energy Financea. Drugim riječima, to ne znači da se sada preostale termoelektrane i nuklearke mogu ugasiti.

Naime, konvencionalni izvori i dalje su potrebni kao pričuvni izvor u slučaju kada vjetroelektrane ili solarni paneli zbog vremenskih prilika ne mogu proizvoditi maksimum energije. Izračuni pokazuju da čak i kada su u Njemačkoj obnovljivi izvori energije na vrhuncu proizvodnje, iz konvencionalnih izvora dolazi gotovo osam gigawata. Međutim, nedjeljna proizvodnja označila je prekretnicu za "Energiewende" politiku kancelarke Merkel. Podsjetimo, radi se o politici njemačke energetske tranzicije koja počiva na obnovljivim izvorima, energetskoj efikasnosti i održivom razvoju. Konačni cilj je napuštanje dobivanja energije iz fosilnih izvora.

Povijesna prekretnica
 Ta energetska politika dobila je zamah nakon 2011. kada je Njemačka počela okretati leđa nuklearnoj energiji. Međutim, oslanjanje na obnovljive izvore kako bi se smanjila emisija stakleničkih plinova i osigurala raznovrsnost izvora energije nije samo njemačka specifičnost.

Jedan od europskih pionira dobivanja energije iz vjetra – Danska – još je lani postigla da 140 posto potreba za strujom dolazi iz vjetroelektrana. No, njemački fokus na "zelenu energiju" povisio je troškove energije za krajnje kupce, a doveo je i do pritiska na distribucijsku mrežu koja sve teže može "progutati" rastuću količinu energije iz obnovljivih izvora.

Komentirajte prvi

New Report

Close