Početniku plaća od 2.000 eura: Njemačka po prvi puta zapošljava strance u ovom sektoru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. prosinac 2018. u 13:10
Foto: Getty Images

“Zapošljavanje specijalista iz drugih zemalja EU-a jedna je od opcija koje razmatramo“, rekao je general Eberhard Zorn, najviši časnik odgovoran za kadrovska pitanja i novačenje.

Njemačke oružane snage (Bundeswehr) planiraju zbog manjka kadra zapošljavati i strance iz zemalja Europske unije, izjavio je u četvrtak glavni vojni inspektor.

Trenutno pripadnici njemačkih oružanih snaga mogu biti samo njemački državljani.

Početnička plaća u Bunderwehru iznosi oko 2000 eura bruto, a časnička, poput potpukovnikove oko 5000, bez bonusa.  

"Zapošljavanje specijalista iz drugih zemalja EU-a jedna je od opcija koje razmatramo“, rekao je general Eberhard Zorn, najviši časnik odgovoran za kadrovska pitanja i novačenje.

"U vrijeme manjka stručne radne snage i Bundeswehr mora posezati za novim opcijama i gledati u svim smjerovima“, dodao je Zorn za medije Funke grupe.

Pojasnio je da se trenutno najviše traže liječnici i IT specijalisti.

Jedna od mogućnosti je i novačenje građana EU-a koji trenutno žive u Njemačkoj. U toj zemlji je trenutno oko 530.000 državljana neke druge članice Unije u dobi između 18 i 30 godina.

Njemačko ministarstvo obrane već je kontaktiralo neke europske partnere, prije svega na istoku, ali je reakcija dosada "suzdržana“. Bugarska je izrazila zabrinutost zbog mogućeg masovnog odlaska pripadnika svojih oružanih snaga u Njemačku.

Povjerenik Bundestaga za oružane snage Hans-Peter Bartels rekao je da bi novačenje stranaca iz zemalja Unije bilo "potpuno normalna stvar“.

"U Bundeswehru već sada imamo puno vojnika migrantskog porijekla ili onih s dvostrukim državljanstvom“, rekao je Bartels.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Naravno brutto. Nitko ti u Njemačkoj ne može reći točno, koliko je netto, jer netto ovisi o raznim faktorima. Osim toga, ovaj tekst je nejasan. Naime, strukture Bundeswehra pate od nedostatka stučnjaka u IT sektoru i medicinskom osoblju. Do sada je zakonom regulirano, da to mogu biti samo njemački državljani, jer su sve te grane u sustavu Bundewehra. Zato se i vodi diskusija o otvaranju pojedinih sektora Bundeswehra EU građanima. O čisto vojničkom pozivu, gdje su sve komande i propisi na njemačkom iz praktičnih razloga je nemoguće, osim za EU-strance rođene u Njemačkoj.

“Početnička plaća u Bunderwehru iznosi oko 2000 eura bruto, a časnička, poput potpukovnikove oko 5000, bez bonusa. “…
Brutto ili netto?
Ogromna razlika.

New Report

Close