Njemačka online banka ušla u elitni klub ‘jednoroga’

Autor: Tomislav Pili , 12. siječanj 2019. u 10:37
Osnivači tvrtke Maximilian Tayenthal i Valentin Stalf/N26.com

Dodatnih 300 milijuna dolara uložila je skupina investitora predvođena njujorškim fondom rizičnog kapitala Insight Venture.

Globalni klub "jednoroga" – startupa vrednijih od milijardu dolara – bogatiji je za još jednog europskog predstavnika, njemačku online banku N26.

Tvrtka je u četvrtak priopćila da je provela novi krug dokapitalizacije od 300 milijuna dolara čime je vrednovana na 2,7 milijardi dolara.

Najveća dokapitalizacija
U ovom krugu dokapitalizacije sudjelovala je skupina investitora predvođena njujorškim fondom rizičnog kapitala Insight Venture Partners, a valja spomenuti da je sudjelovao i singapurski državni investicijski fond GIC. Kako je za CNBC pojasnio Valentin Stalf, izvršni direktor i suosnivač kompanije, Insight Venture Partners jedan je od najvećih investitora na svijetu kada je u pitanju rizični kapital.

To je do sada najveća dokapitalizacija neke europske fintech kompanije u posljednjih nekoliko godina čime je N26 stekao status jednog od najvrednijih europskih startupa. Prema podacima CB Insighta, samo šest tvrtki trenutno je vrednije – Global Switch, Roivant Sciences, Auto1, Ottobock, The Hut Group i BGL. Podsjetimo, N26 je osnovan 2013., a do sada je privukao više od 500 milijuna dolara ulaganja. Među dioničarima nalazi se i "kineski Facebook", kompanija Tencent te tvrtka Valar Ventures u vlasništvu suosnivača PayPala Petera Thiela.

Aplikacija N26 dostupna je u 24 europske države i koristi je dva milijuna klijenata, a ukupna vrijednost transakcija do sada je iznosila 20 milijardi eura. Klijenti na računima drže više od milijardu eura, pokazuju podaci te banke. U prvom polugodištu N26 namjerava ući i na američko tržište, pa u tome treba potražiti motive ulaganja američkog fonda.

Burza je san
"Sljedeći cilj je transformiranje N26 iz europske u globalnu kompaniju", kaže Stalf. Osim Europe i SAD-a, Stalfu je u fokusu tržište Južne Amerike, ali ne isključuje ni ulazak na azijsko tržište. Iako Insight Venture Partners u pravilu ulaže u kompanije koje namjeravaju izaći na burzu, Valentin Stalf kaže kako je početna ponuda dionica njegov "san", ali da kompanija to još ne planira. "Uvrštenje na burzu bit će opcija u budućnosti, ali ne i jedina opcija", ističe Stalf.

Komentari (1)
Pogledajte sve

I sada postoje online-banke kao što je ING-DiBa, koja nema šaltera. Kad se uvede euro ili će naše banke promijeniti svoj odnos prema klijentima ili će ih izgubiti. Naime, svi građani EU-a, mogu otvoriti tekući račun u bilo kojoj EU-članici. Kod mene na primjer (ING-DiBa) nema nikakvih troškovi za EU trasakcije plaćane računa u EU-u, vođenje računa, osim kamata na prekoračenje, ako ga napravim. Jedini uvjet je da redovno stiže plaća/mirovina na račun.

New Report

Close