Njemačka koalicija podijeljena oko izvoza oružja Saudijcima

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2019. u 22:00
Ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer i kancelarka Merkel/REUTERS

Na snazi je veto izglasan nakon što su Saudijci brutalno ubili svog novinara Džamala Kašogija.

Vladajuća demokršćansko-socijaldemokratska koalicija u Njemačkoj podijelila se u utorak oko izvoza oružja u Saudijsku Arabiju nakon napada na naftna postrojenja te velike izvoznice nafte.

Dva postrojenja saudijske naftne tvrtke Aramco u subotu su napadnuta dronovima. Napadi su izazvali požare i prepolovili proizvodnju saudijske nafte, što pogađa svjetsku opskrbu naftom. 

Njemačka stabilnost 
Odgovornost za napade preuzeli su jemenski pobunjenici Huti koje podupire režim u Iranu, no Teheran niječe svaku odgovornost. Washington i Rijad optužuju Iran za taj napad.

 

400 milijuna

dolara godišnje dosezao je izvoz njemačkog oružja Saudijcima

"Napadi su pokazali da je samoobrana Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u interesu naše vlastite stabilnosti", rekao je vanjskopolitički glasnogovornik demokršćanskog zastupničkog kluba Juergen Hardt. Zatražio je ukidanje zabrane izvoza njemačkog naoružanja u Saudijsku Arabiju koja je na snazi nakon ubojstva saudijskog novinara Džamala Kašogija prošle jeseni.

Preispitati suradnju 
"Mi bismo trebali iznova ispitati našu vojnu suradnju sa Saudijskom Arabijom. Ukidanje zabrane izvoza za defenzivne oružane sustave je u našem strateškom interesu", rekao je Hardt. Njegov stranački kolega Johann Wadephul smatra da zabrana izvoza naoružanja šteti kako gospodarskim tako i sigurnosno-političkim interesima Njemačke. "Njemačkoj su potrebni strateški partneri u regiji. I pored svih razlika u te partnere spada i Saudijska Arabija", rekao je Wadephul za agenciju Reuters.

Apelirao na manjeg koalicijskog partnera Unije CDU/CSU, Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) da odustane od svog ustrajanja na zabrani izvoza naoružanja u Saudijsku Arabiju, u koju su Nijemci godipšnje slalioružje u vrijednosti i do 400 milijuna dolara.  SPD je u koalicijskom ugovoru ustrajao na zabrani izvoza oružja u zemlje koje sudjeluju u ratu u Jemenu. "Čini se da je Unija izgubila svoj vanjsko-politički kompas. Ubojstvo novinara Kašogija još uvijek nije razjašnjeno a i rat u Jemenu traje nesmanjenom žestinom. 

Njemačko oružje nema što tražiti u područjima gdje se vodi rat ", rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba SPD-a Soeren Bartol. I oporbena stranka Zeleni se žestoko opire eventualnom ukidanju zabrane izvoza. "Apsurdno je da, ako se uzme u obzir eskalacija u Perzijskom zaljevu, netko razmišlja o ukidanju zabrane izvoza", rekla je Agnieszka Brugger. Krajem mjeseca se sastaje odbor Saveznog sigurnosnog vijeća na kojem bi trebala biti donesena odluka o daljnjem izvozu naoružanja u Saudijsku Arabiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close