Njemačka i SAD složni da ruski plin sve do 2034. prolazi Ukrajinom

Autor: Poslovni dnevnik , 22. srpanj 2021. u 22:00
Sporazum bi trebao ublažiti ono što i kritičari vide kao opasnost od plinovoda/REUTERS

Dvije strane podupire desetogodišnje produženje tranzitnog ugovora koji istječe 2024. godine.

Sjedinjene Države i Njemačka u srijedu su objavile sporazum o plinovodu Sjeverni tok 2 po kojem se Berlin obvezao da će odgovoriti na bilo kakav pokušaj Rusije da iskoristi energiju kao oružje protiv Ukrajine i drugih zemalja istočne i srednje Europe.

Taj bi sporazum, navodi agencija Reuters, trebao ublažiti ono što kritičari vide kao opasnost koja dolazi od ovog 11 milijardi dolara vrijednog plinovoda, koji je 98 posto završen, a izgrađen je ispod Baltičkog mora za prenošenje ruskog plina iz arktičke regije do Njemačke.

Sporazumu s Njemačkom cilj je odvratiti Rusiju da koristi plinovod kako bi naštetila Ukrajini ili drugim zemljama u regiji.

“Sjedinjene Države i Njemačka zajednički su odlučne držati Rusiju odgovornom za agresiju i zlonamjerne aktivnosti uzvraćajući uspostavom sankcija ili drugim sredstvima”, navode dvije zemlje u zajedničkoj izjavi.

Prema postignutom sporazumu, Njemačka i SAD podupiru desetogodišnje produljenje sporazuma o tranzitu plina između Rusije i Ukrajine, koji je izvor značajnih prihoda za Ukrajinu, a koji istječe 2024. godine.

Njemačka će doprinijeti s najmanje 175 milijuna novom milijardu dolara vrijednom “Zelenom fondu za Ukrajinu” koji je namijenjen jačanju njezine energetske neovisnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close