Njemačka: Gospodarstvo zabrinuto zbog blokade proračuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. studeni 2023. u 20:00
FOTO: REUTERS/Annegret Hilse

Vodeće njemačke gospodarske udruge pozvale su u srijedu njemačku vladu da nakon nedavne presude Ustavnog suda o neustavnosti proračuna što prije riješi problem blokiranih financija kako bi poduzeća mogla bolje planirati investicije u nadolazećem razdoblju.

“Savezna vlada mora u kratkom roku unijeti više jasnoće oko pitanja koliko presuda ustavnog suda utječe na financijski prostor vlade”, stoji u priopćenju Saveza njemačkih industrijalaca (BDI).

Predsjednik BDI-ja Siegfried Russwurm zatražio je od članova vlade kancelara Olafa Scholza “više odlučnosti” u rješavanju problema s proračunom.

Ustavni sud prošlog tjedna je presudio da je prenamjena 60 milijardi eura, iz posebnog fonda za borbu protiv posljedica pandemije u fond za subvencioniranje projekata koji bi njemačko gospodarstvo učinilo održivim, neustavna.

Zbog blokade sredstava, koja su između ostalog trebala biti namijenjena za subvenciju novih industrijskih postrojenja poput nove Intelove tvornice na istoku zemlje, kao i za subvencioniranje cijena električne energije za industriju, ministar financija Christian Lindner je početkom tjedna uveo blokadu daljnjih izdataka.

Predstavnik Njemačke industrijske i trgovinske komore Peter Adrian rekao je kako je njemačkom gospodarstvu potrebna mogućnost dugoročnog planiranja izdataka.

“Mnoga poduzeća su čvrsto računala sa sredstvima iz fonda za klimatsku transformaciju, koja su sada zbog odluke Ustavnog suda blokirana”, rekao je Adrian.

Nakon blokade 60 milijardi eura razvila se rasprava o mogućnosti izlaska iz financijske krize. Predvodnik oporbene demokršćanske Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz predložio je blokadu dodatnih izdataka za povišenje različitih oblika socijalnih povlastica, što je za početak sljedeće godine planirala koalicijska socijaldemokratsko-liberalno-zelena vlada.

“Sve to si više ne možemo priuštiti”, rekao je Merz.

Analitičari očekuju dodatne svađe unutar vladajuće koalicije oko pitanja na što utrošiti smanjena sredstva koja stoje na raspolaganju.

Komentirajte prvi

New Report

Close