Njemačka bi mogla dobiti prvog gradonačelnika koji nije njemački državljanin

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. svibanj 2019. u 16:07
Foto: Getty Images

Madsen se nada da će na izborima ove nedjelje osvojiti dovoljno glasova i za drugi krug sredinom lipnja.

Njemačka bi uskoro mogla dobiti prvog gradonačelnika koji nije njemački državljanin jer je najizgledniji kandidat za tu dužnost u sjevernonjemačkoj luci Rostock lokalni poduzetnik i danski državljanin Claus Ruhe Madsen, koji dobre izglede za pobjedu može zahvaliti i potpori CDU-a Angele Merkel i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

„Danci su vrlo pragmatičan narod. Mi volimo male korake umjesto da pričamo o velikim projektima“, isticao je Madsen tijekom svoje predizborne kampanje, čiji zaštitni znak je bio dijeljenje čarapa u pješačkoj zoni Rostocka, nekadašnje najveće luke bivše Njemačke Demokratske Republike.

Madsen se nada da će na izborima ove nedjelje osvojiti dovoljno glasova i za drugi krug sredinom lipnja. Lokalni trgovac namještajem vjeruje i da će mu njegovo poslovno iskustvo pomoći u zadobivanju povjerenja građana.

U Rostocku se, zajedno s izborima za Europski parlament, održavaju i lokalni izbori, a dosadašnji gradonačelnik Roland Methling nije se ponovno kandidirao zbog poodmakle dobi.

Glavni Madsenov konkurent je kandidat stranke reformiranih DDR komunista Steffen Bockhahn, koji svom protivniku najviše zamjera nedostatak iskustva u upravljanju.

Na sjeveru Njemačke živi danska nacionalna manjina s oko 50.000 pripadnika. Madsen, međutim, ne pripada ovoj manjini, nego je 1972. rođen u Kopenhagenu te je zbog posla preselio u Njemačku.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zašto ne!? U EU možeš na lokalnoj razini birati i biti biran, a trebaš samo biti građanin EU-a. Samo, kako to našim institucijama objasnit, kad moraš kao EU-građanin, donijeti nekoliko potvrda da bi uopće mogao glasati. Znam iz Španjolske da postoje mjesta, gdje su Nijemci većina i birali su sugrađanina za načelnika općine.

New Report

Close