Njemačka: Amerika nam prodaje plin po astronomskim cijenama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. listopad 2022. u 14:22
FOTO: REUTERS/Marcy de Luna

Zemlja – kao i čitav kontinent – okrenula se SAD-u, a europski uvoz LNG-a skočio je između 2021. i 2022. s 28 na 45 posto.

Njemački ministar gospodarstva požalio se u srijedu na “astronomske” cijene koje traže “prijateljske” zemlje Njemačke, ponajprije Sjedinjene Države, za opskrbu plinom, umjesto ruske isporuke.

“Neke zemlje, čak prijateljske, traže astronomske cijene”, rekao je Robert Habeck u razgovoru za pokrajinski dnevnik “Neue Osnabruecker Zeitung” u srijedu.

“To je problem”, rekao je ministar, pozivajući Europsku komisiju da “razgovara” s tim zemljama.

Rusija je nakon invazije na Ukrajinu prvo znatno smanjila isporuku plina Njemačkoj a početkom rujna ju je i prekinula. Njemačka je prije sukoba 55 posto plina uvozila iz Rusije.

Kako bi zajamčio svoju energetsku sigurnost i spasio industriju koja je veliki potrošač plina, Berlin je morao diversificirati izvore opskrbe i znatno je povećao nabavu ukapljenog plina (LNG) čiji je uvoz mnogo jeftiniji.

Zemlja – kao i čitav kontinent – okrenula se SAD-u, a europski uvoz LNG-a skočio je između 2021. i 2022. s 28 na 45 posto.

Habeck je posebno ciljao na američke dobavljače.

“SAD se okrenuo prema nama kada je cijena nafte eksplodirala (…) Mislim da bi takva solidarnost bila korisna i radi amortizacije cijene plina”, rekao je ministar.

Berlin ujedno poziva Europsku uniju da koordinira kupnju plina kako bi snizila cijenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close