Nissan ne želi rastavu od Renaulta

Autor: Poslovni dnevnik , 14. siječanj 2020. u 21:59
Skandal s bivšim šefom Carlosom Ghosnom uzdrmao je savez dviju kompanija/REUTERS

Nema raskida.

Japanski automobilski div Nissan Motor opovrgnuo je u utorak medijske napise da razmatra mogućnost razvrgavanja saveza s francuskim proizvođačem automobila Renaultom.

Londonski poslovni list Financial Times izvijestio je da su Nissanovi direktori "ubrzali izradu tajnih kriznih planova o potencijalnom odvajanju" nakon financijskog skandala u koji je bio uključen bivši predsjednik Carlos Ghosn.

Izrada planova "ubrzana" je nakon Ghosnovog bijega iz Japana krajem prosinca, napominje FT, pozivajući se na neimenovane izvore. Ghosn je uhićen u Tokiju u studenom 2018. godine i protiv njega je podignuta optužnica u kojoj ga se tereti za dugogodišnju zloupotrebu povjerenja i krivotvorenje financijskih dokumenata radi prikrivanja plaće i bonusa.

Krajem prošle godine bivši poslovni čelnik Nissana spektakularno je pobjegao iz Japana u Libanon, odbacujući optužbe u prvom istupu u javnosti, na konferenciji za novinare u Bejrutu, tvrdeći da su neosnovane. Skandal je iz temelja uzdrmao savez dvije kompanije, ali su iz Nissana danas poručili da ne razmišljaju o njegovom razvrgavanju. "Nissan ni na koji način ne razmatra raskid saveza", priopćio je japanski proizvođač automobila, naglašavajući da je savez "izvor Nissanove konkurentnosti".

U studenom prošle godine operativni odbor Nissana, Renaulta i Mitsubishi Motorsa postigao je dogovor o "značajnom jačanju i intenziviranju operativne učinkovitosti saveza", podsjećaju u Nissanu.

Komentirajte prvi

New Report

Close