Nissan najavio zatvaranje tvornice u Barceloni, a Alcoa u Galiciji

Autor: Poslovni dnevnik , 28. svibanj 2020. u 21:59
U Nissanovoj tvornici bez posla će ostati 3000 radnika/REUTERS

Španjolska, jedna od najpogođenijih zemalja koronavirusom u Europi, ove godine bi mogla doživjeti gospodarski pad od 12,4 posto, procjena je španjolske središnje banke.

Negativni učinci pandemije na španjolsko gospodarstvo sve su vidljiviji. Japanski proizvođač automobila Nissan i američki proizvođač aluminija Alcoa najavili su u četvrtak zatvaranje tvornica u toj državi nakon što su im prihodi pali zbog krize uzrokovane koronavirusom.

Nissan će zatvoriti pogon u Barceloni gdje zapošljava 3000 radnika.

“Ovo je jako teška odluka, no naša namjera je zatvoriti tu tvornicu. Počet ćemo razgovore oko provođenja te mjere”, rekao je kompanijin predsjednik Makoto Uchida nakon objave rezultata za poslovnu godinu završenu u ožujku. Zasad je nepoznato što će biti s radnicima koji su u četvrtak izašli u prosvjed ispred tvornice. Ondje su palili automobilske gume.

“Borba je počela”, rekao je jedan od radnika za javnu televiziju TVE.

Istovremeno bi Alcoa mogla zatvoriti tvornicu s 500 radnika u sjevernoj pokrajini Galiciji. Tijekom dana će uprava održati sastanak s radnicima. “Cilj je informirati predstavnike radnika o neodrživoj situaciji s kojom se suočava pogon aluminija te o mjerama koje namjerava provesti kompanija”, izvijestila je Alcoa.

Radnici vjeruju da bi to moglo značiti gašenje tvornice, premda službena odluka o tome još uvijek nije priopćena.

“Ovo bi mogao biti početak šireg vala zatvaranja industrijskih pogona”, rekao je ekonomist José María O`Kean u izjavi za TVE.

Španjolska, jedna od najpogođenijih zemalja koronavirusom u Europi, ove godine bi mogla doživjeti gospodarski pad od 12,4 posto, procjena je španjolske središnje banke.

Pokušavajući zaustaviti najtežu zdravstvenu krizu u posljednjih 100 godina, lijeva koalicijska vlada uvela je jedne od najstrožih mjera u Europi, što je zaustavilo širenje zaraze, ali je prigušilo gospodarsku aktivnost. Vlada postupno popušta mjere ograničenog kretanja 47 milijuna stanovnika te namjerava izvesti zemlju u “novu normalu” krajem lipnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close