Niskotarifni zračni prijevoznici zavladali makedonskim nebom

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2018. u 22:00
Wizz Air je lider u središnjoj i istočnoj Europi

Dolaskom Ryanaira udjel niskocjenovnih zrakoplovnih kompanija u BiH prelazit će 60%, čime će zauzeti drugo mjesto u Europi.

Makedonija zauzima vodeće mjesto u Europi po tržišnom udjelu niskotarofnih zračnih prijevoznika, dok je Bosna i Hercegovina šesta na popisu, pokazuje istraživanje portala anna.aero.

Niskotarifne aviokompanije u Makedoniji imaju gotovo 66% tržišta u 2018. godini, dok u Bosni i Hercegovini nude 56,2% od ukupnog broja sjedišta. Hrvatska je na 20. mjestu popisa. Na BiH aerodromima posluju niskobudžetne zrakoplovne kompanije Air Arabia, Eurowings, Flydubai, Norwegian, Pegasus Airlines i Wizz Air i Eurowings a od 29. listopada s banjalučkog aerodroma krenut će i Ryanair.

 

66 posto

tržišta u Makedoniji imaju niskotarifne zrakoplovne kompanije

Dolaskom Ryanaira udjel niskocjenovnih zrakoplovnih kompanija u Bosni i Hercegovini prelazit će 60%, čime bi se ta zemlja na europskoj listi smjestila odmah nakon Makedonije. U Makedoniji su aktivni niskotarifni zračni prijevoznici Flydubai, Wizz Air i Pegasus Airlines

Nema kraja rastu
Prema istraživanju, sjedišta u zrakoplovima niskotarifnih prijevoznika u Europi dosegnut će više od 36% svih sjedišta u 2018. godini. Njihov tržišni udjel povećava se 1,4 posto godišnje, a niskotarifni sektor činit će 50% svih sjedišta do 2027. godine. Procjenjuje se da će na letovima u Europi 2018. godini biti 501,83 milijuna sjedišta u zrakoplovima kompanija s niskim troškovima, što je za 7,4% više u odnosu na 2017. godinu, te će ove godine niskotarifno tržište prvi put premašiti pola milijarde sjedišta u odnosu na godišnje kapacitete.

Prije dvije godine niskobudžetne zrakoplovne kompanije prevezle su 28 posto od ukupnog broja putnika u svijetu, čime je njihov broj u 12-mjesečnom razdoblju prvi puta premašio milijardu. U Europi su niskobudžetne kompanije prevezle gotovo trećinu svih putnika, u Aziji nešto više od 31 posto, te 25 posto u Sjevernoj Americi. Posebno je zanimljiv slučaj Wizz Aira, jedne od zrakoplovnih kompanija s najbržim rastom u Europi i vodećeg niskotarifnog zračnog prijevoznika u središnjoj i istočnoj Europi.

Ta je kompanija u svibnju ove godine postigla novi rekord po broju putnika. Wizz Air je za godinu dana prevezao više od 30 milijuna putnika, dok je poslovanje u Europi poraslo za 24%.

Wizz Air je američki
Iako joj je sjedište u Mađarskoj i predstavlja se kao mađarska kompanija, Wizz Air bi mogao biti britanski jer je sjedište kompanije majke, Wizz Air Holdinga, u britanskoj poreznoj oazi Jersey. Ali Wizz Air nije ni britanski jer mu je najveći investitor Indigo Partners, američka investicijska kuća, specijalizirana za investicije u transportu, a većinu dioničara čine američke investicijske kuće. 

Komentirajte prvi

New Report

Close