Niski vodostaj zaustavio izvoz žitarica

Autor: Poslovni dnevnik , 26. rujan 2018. u 21:59
Zbog zastoja očekuje se da će biti smanjen devizni priljev

Isporuke iz Srbije kasne više od 90 dana, a ove godine urod je iznad prosječnog.

Nizak vodostaj na Dunavu gotovo da je zaustavio izvoz srpskih žitarica.

Isporuke kasne više od 90 dana, a stručnjaci smatraju da će se taj problem najviše osjetiti na smanjenom deviznom priljevu.

Tako da ono što se danas proda do odredišta može stići tek sljedeće godine, pišu Večenje novosti. "Svi koji su na Dunavu, ali i na Rajni i Majni, imaju isti problem. Riječna i kanalska infrastruktura u Europi je u lošem stanju, za razliku od onih država koje trguju morem i željeznicom.

Teško je i reći kada će se vodostaj popraviti. A sve dok se to ne dogodi, kašnjenje se produžava", objašnjava Vukosav Saković, predsjednik Udruženja Žita Srbije.

Branislav Nedimović, srpski ministar poljoprivrede, rekao je početkom tjedna da je proizvodnja pšenice, kukuruza, soje i suncokreta u 2018. godini povećana u odnosu na desetogodišnji prosjek.

Ove godine proizvedeno je 2,9 milijuna tona pšenice, što je za 29,3 posto više nego lani. Službeni podaci pokazuju da je u odnosu na desetogodišnji prosjek proizvodnja pšenice veća za 17,7 posto, kukuruza za 15,2 posto, suncokreta za 58,5 posto i soje za 47,2 posto.

Za razliku od ovih kultura, proizvodnja šećerne repe manja je za 9,5 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close