Nijemcima će pri kupnji novog automobila država dati 2500 eura bonusa

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2020. u 21:59
Očekivanja u njemačkom automobilskom sektoru na najnižoj su razini od 1991. godine/REUTERS

Mediji su izvijestili da bi vlada danas trebala predstaviti sveobuhvatni paket poticaja gospodarstvu, čija bi vrijednost mogla dosegnuti 80 milijardi eura

Njemačko ministarstvo gospodarstva predlaže u novom paketu poticaja i pet milijardi eura vrijednu shemu bonusa za kupnju novih automobila, kazala su dva dobro upućena izvora.

Ministarstvo gospodarstva predlaže isplatu bonusa kupcima električnih i vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, uz cjenovni limit do 77.350 eura, a paket poticaja bio bi na snazi do kraja godine. Prema planu ministarstva, osnovni bonus iznosio bi 2500 eura po vozilu, plus 500 eura za kupnju vozila s ekonomičnijom potrošnjom goriva. Važeći popusti uvećali bi se pak za 1500 eura za kupnju električnih, a za 750 eura za hibridna vozila.

Iz ministarstva su odbili komentirati te navode. Mediji su izvijestili da bi vlada danas trebala predstaviti sveobuhvatni paket poticaja gospodarstvu, čija bi vrijednost mogla dosegnuti 80 milijardi eura.

Globalna prodaja automobila oštro je pala, a nedavna anketa instituta Ifo pokazala je da su očekivanja u njemačkom automobilskom sektoru na najnižoj razini od 1991., nabraja Reuters.

Međutim, pred prijedlogom za bonuse za kupnju novih automobila stoje još mnoge zapreke. Neki političari i industrijska udruženja već su kritizirali tu opciju, ističući kako bi program poticaja trebao biti vezan za mjere borbe protiv klimatskih promjena, a ne favorizirati pojedine sektore.

Komentirajte prvi

New Report

Close