Nijemci upozoreni: ‘Ako ne smanjimo potrošnju plina, situacija će biti ozbiljna’

Autor: Poslovni dnevnik , 07. listopad 2022. u 07:00
Kućanstva i zanatski sektor u Njemačkoj troše oko 40 posto plina, a na industriju otpada ostatak/T. Miletić/PIXSELL

Domaćinstva i poduzeća su prošlog tjedna potrošila ukupno 618 gigavat sati energije, što je 10 posto više nego prosjek za to razdoblje godine.

Njemačka mrežna agencija upozorila je u četvrtak na prekomjernu potrošnju plina i ukazala na moguće posljedice po plinske rezerve za zimu. “Situacija bi mogla postati vrlo ozbiljna ako značajno ne smanjimo potrošnju plina”, rekao je direktor Savezne mrežne agencije Klaus Müller.

Domaćinstva i poduzeća su prošlog tjedna potrošila ukupno 618 gigavat sati energije, što je 10 posto više nego prosjek za to razdoblje godine.

“Bez značajne uštede u privatnom, zanatskom i industrijskom sektoru i to u visini od barem 20 posto bit će teško izbjeći nestašice plina tijekom zime”, rekao je Müller. Kućanstva i zanatski sektor troše oko 40 posto plina, a na industriju otpada ostatak.

Ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck istodobno tvrdi kako će krajem mjeseca spremnici za plin u Njemačkoj biti popunjeni s planiranih 95 posto kapaciteta.

Također je ukazao i na ubrzanu izgradnju infrastrukture za uvoz ukapljenog plina i nove terminale koji nastaju na Baltiku i Sjevernom moru. No unatoč tomu apelirao je na građane da štede energiju.

“U usporedbi s prošlom godinom moramo uštedjeti 20 posto energije. Za opuštanje je puno prerano”, rekao je Habeck. Pojačana potrošnja energije u Njemačkoj dovodi se u vezu i s neuobičajeno niskim temperaturama za kraj rujna.

Istovremeno, Njemačko udruženje cestovnog prijevoza, logistike i odlaganja (BGL) postiglo je sporazum s proizvođačem SKW Stickstoffwerke Piesteritz o opskrbi aditivom za dizel Adblue čije su zalihe gotovo iscrpljene.

Komentirajte prvi

New Report

Close