Nijemci se sve češće odriču jedne namirnice, cijene su previsoke

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2023. u 08:03
FOTO: Pixabay

Nijemci jedu sve manje mesa, a 2022. je potrošnja u usporedbi s prethodnom godinom pala za 4,2 kilograma, priopćio je Savezni poljoprivredni informativni ured u utorak.

“U 2022. prosječna potrošnja mesa po glavi stanovnika je iznosila 52 kilograma, što je 4,2 kilograma manje nego u 2021.“, kažu u priopćenju iz Saveznog poljoprivrednog informativnog ureda (BZL). Time je, kako je rečeno, ostvarena najniža vrijednost otkako je 1989. uvedena ova statistika, prenosi Fenix magazin.

Analitičari ukazuju na stalni trend pada potrošnje mesa, ali i na nagli pad.

“Godišnji pad potrošnje je dvostruko viši nego protekle godine”, rekla je Heike Harstick, direktorica Udruge mesnih prerađivača Njemačke.

Ona razlog za nagli pad potrošnje vidi u poraslim cijenama živežnih namirnica. “Inflacija vodi ka smanjenju potrošnje. Svinjetina, govedina i teletina su 20 posto skuplji nego 2021.”, rekla je Harstick za novinsku agenciju dpa.

Gledano po vrsti mesa najveći pad je zabilježen kad je u pitanju svinjetina (2,8 kg), zatim govedina (0,9 kg) te perad (0,4 kg).

Većina stručnjaka razlog za nagli pad potrošnje vidi u poskupljenju, a ne u okretanju Nijemaca vegetarijanskoj prehrani i mesnim nadomjescima. “Udio ovih proizvoda u ukupnoj potrošnji je premali da bi utjecao na statistike potrošnje mesa”, citira dpa jednog stručnjaka. Smanjena potrošnja se odražava i na smanjeni uzgoj: 2022. je uzgojeno 9,8 posto manje svinja i 8,2 posto manje goveda nego 2021.

Komentirajte prvi

New Report

Close