Nijemci od tvrtki iz regije žele jeftine i kvalitetne proizvode

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2017. u 22:00
Na sastanku su bile nazočne 142 reginalne tvrtke, Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Pet BiH kompanija se našlo među TOP 7 i to ATT doo (Gornji Vakuf), SIM Technik (Kotor Varoš), GAT (Sanski Most), HST CNC Technik (Gračanica) i SIK (Mostar).

Gospodarstvenici iz zemalja Zapadnog Balkana predstavili su u Beogradu svoje kompanije njemačkim tvrtkama koje su zainteresirane za poslovanje s proizvođačima iz regije.

Na jednodnevnom skupu B2B sudjelovalo je 50 tvrtki iz Srbije, Bosnu i Hercegovinu predstavljalo je 36, Hrvatsku 21, Sloveniju 20, Makedoniju sedam, Albaniju tri tvrtke, a Kosova su došli predstavnici dvije kompanije, a iz Crne Gore tri poduzeća.

Pet BiH kompanija se našlo među TOP 7 i to ATT doo (Gornji Vakuf), SIM Technik (Kotor Varoš), GAT (Sanski Most), HST CNC Technik (Gračanica) i SIK (Mostar). Ljuban Panić, iz srpske kompanije Ming, koja prodaje čelične dijelove od jednog do 120 kilograma, kaže da ovo nisu sastanci koji odmah dovode do posla, već služe za inicijalni kontakt, nakon kojeg cijenom postajete ili ne postajete zanimljivi.

“Nakon toga slijedi razdoblje od šest mjeseci do godinu dana kada nastojite uvjeriti njemačkog partnera da možete ispunite sve kada je u pitanju kvalitet. To vam, osim novog tržista, donosi i njemačko iskustvo, jer ako ste u stanju ispuniti uvjete koje od vas traži njemački kupac, onda ste se u natjecati s najboljima u Europi”, kaže Panić. On dodaje da je ovo treće sudjelovanje njegove kompanije na ovoj inicijativi, a poslije svake je sklopljen posao. Nijemce, kao i sve kupce, kako navodi, zanima što niža cijena i dobra kvaliteta.

Nenad Đurđević, direktor Sektora za ekonomske odnose s inozemstvom Privredne komore Srbije, rekao je da se za sudjelovanje prijavilo oko 400 kompanija iz Zapadnog Balkana, ali da je 142 izabrano za sastanak.

“Na skupu sudjeluju 24 kompanije iz Njemačke, a različiti su kriteriji prema kojima su oni birali tvrtke iz ove regije s kojima će se sastati”, objasnio je Đurđević. Prema njegovim riječima, organizacija takvog skupa u Beogradu govori da postoji velika zainteresiranost za poslovnu saradnju i njemačkih i poduzetnika Zapadnog Balkana.

Nakon konferencija u Münchenu (2015.) i Dortmundu (2016.), na kojima su BiH kompanije ostvarile veliki uspjeh, ovo je prva B2B konferencija u sklopu inicijative, koja je održana izvan Njemačke. Zainteresirane njemačke tvrtke dolaze uglavnom iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i manji broj tvrtki iz elektro i elektronskog sektora.     

Komentirajte prvi

New Report

Close