Nagodinu će ubrati više poreza nego su mislili, ukupno 776,2 milijarde eura

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2020. u 11:14

U petak je ministarstvo gospodarstva ustvrdilo da se gospodarstvo oporavljalo sve do listopada, iako je tempo rasta u kolovozu počeo usporavati.

Njemačka očekuje da će iduće godine ostvariti približno 3,4 milijarde eura veće prihode od poreza no što se donedavno očekivalo, objavilo je ministarstvo financija, predviđajući i blaži pad fiskalnih prihoda u ovoj godini. U 2021. Njemačka sad očekuje porezne prihode od 776,2 milijarde eura, pokazuje najnovija procjena. Ove godine savezne, državne i lokalne vlasti sad očekuju 71 milijardu eura manje fiskalne prihode nego u 2019., što je smanjenje od 8,9 posto. Procjena pada ipak je blaža nego ljetos kad su očekivali da će biti manji za 81,6 milijardi eura.

Pad prihoda vremenski se poklopio s pojačanom potrošnjom na poticajne mjere, zbog kojih je novo zaduženje vlade u ovoj godini dosegnulo čak 217,8 milijardi eura, što je pet puta više nego što se vlada zadužila u zadnjoj rekordnoj, 2010. godini. Pandemija koronavirusa teško je pogodila gospodarstvo u drugom tromjesečju da bi treće donijelo snažan oporavak.

U petak je ministarstvo gospodarstva ustvrdilo da se gospodarstvo oporavljalo sve do listopada, iako je tempo rasta u kolovozu počeo usporavati. U studenom aktivnosti su pogodile mjere zatvaranja kojima se pokušava suzbiti širenje koronavirusa. Ograničenja su pogodila potrošnju. Čini se da će oporavak biti nastavljen i u 4. tromjesečju, ako vlada ne uvede opsežnija ograničenja, ističu. Ministar Peter Altmaier objavio je krajem listopada da se u 2020. očekuje pad gospodarstva za 5,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close