Nijedna velika britanska revizorska tvrtka nije prošla na testu kvalitete

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2019. u 16:09
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Nijedna velika računovodstvena tvrtka u Britaniji nije ispunila propisane standarde kvalitete, i to drugu godinu zaredom, objavili su britanski regulatori, najavljujući stroži nadzor za PwC, KPMG i Grant Thornton.

EY, KPMG, Deloitte i PwC nisu ispunili zadani cilj o 90 posto pozitivno ocijenjenih postupaka revizije odnosno onih koji zahtijevaju tek ograničena poboljšanja, objavilo je u srijedu Vijeće za financijska izvješća (FRC).

Osim 'velike četvorke' zadani cilj nisu ostvarile ni tvrtke srednje veličine, uključujući BDO, Grant Thornton i Mazars.

U tih sedam tvrtki FRC je pronašao primjere u kojima revizori nisu u dovoljnoj mjeri osporavali postupke uprave, što se ponavlja iz godine u godinu, upozoravaju revizori.

Zadanih 90 posto pozitivno ocijenjenih revizija zadovoljilo je samo 75 posto uzoraka revizije poslovnih izvješća za 2017. godinu ukupno 350 tvrtki s dionicama uvrštenim u burzovnu kotaciju, napominju iz FRC-a.

Računovođe nisu dovodili u pitanje informacije koje su im klijenti davali, pojašnjavaju regulatori.

U cjelini gledano, rezultati nisu bolji od prošlogodišnjih, dodaju.

Rezultati PwC-a lošiji su nego prošle godine, budući da je na provjeri 'prošlo' samo 65 posto analiziranih revizija. U godini ranije pozitivno ih je ocijenjeno 84 posto.

Regulatori ujedno najavljuju da će podići traženu razinu kvalitete sa sadašnjih 90 posto na 100 posto za reviziju poslovnih rezultata u razdoblju od lipnja do prosinca 2019. budući da su supstandardne revizije neprihvatljive.

"S obzirom na to da je budućnost sektora revizije trenutno pod povećalom, najnoviji rezultati ispitivanja kvalitete revzije neprihvatljivi su", zaključio je izvršni direktor FRC-a Stephen Haddrill.

U prosincu prošle godine vlada je predložila radikalnu reformu sektora kako bi se obnovilo povjerenje u revizorske usluge. Prijedlozi su uključivali i zamjenu FRC-a regulatorom s većim ovlastima.

Komentirajte prvi

New Report

Close