Niču obnovljivi izvori energije

Autor: Rato Petković / VLM , 21. svibanj 2013. u 17:39
SXC

U Beočinu je položen kamen temeljac za gradnju prve solarne elektrane u Vojvodini. U njezinu gradnju biti će uloženo 1,5 milijuna eura.

U Beočinu je položen kamen temeljac za gradnju prve solarne elektrane u Vojvodini. U njezinu gradnju biti će uloženo 1,5 milijuna eura. Njezin kapacitet iznosit će jedan megawat, a previđeno je da bude završena za tri mjeseca. Investitor je slovačka tvrtka „Prima energy“. Prilikom polaganja kamena temeljca Zorana Mihajlović, ministrica energetike, izjavila je kako je to početak ostvarivanja strategije prema kojoj bi se do 2020. godine 20 posto struje proizvodilo iz obnovljivih izvora.

Za kraj godine najavljen je početak gradnje prvog vjetroparka u vojvođanskom gradu Kovinu. U gradnju vjetroparka biti će uloženo 300 milijuna eura. Investitor je kompanija „Continental wind partners“. Od gradnje vjetroparka koristi će imati i „Luka Pančevo“ preko koje će se dopremati oprema.

Prema kazivanju Marka Krendala, predstavnika „CWP“ vjetropark će u prvoj fazi imati 57 vjetrenjača od kojih će svaka posjedovati kapacitet od 2,5 MW. To će biti dovoljno za opskrbu strujom 40 tisuća domaćinstava. Općina Kovin će godišnje dobijati dva posto od ostvarenog neto profita.

„CWP“ posluje u Srbiji od 2009. godine kamo je preselila sjedište tvrtke, koje se prethodno nalazilo u Londonu. Sada iz Beograda vodi sve poslove, koje ima u Europi. „CWP“ će, registracijom u Beogradu, plaćati porez republičkom proračunu na ime ostvarenog profita.

Komentirajte prvi

New Report

Close