Ni osam mjeseci od imenovanja turska guvernerka Erkan iznenada podnijela ostavku

Autor: Ana Blašković , 06. veljača 2024. u 14:20
Foto: Reuters

Nova rošada na čelu turske središnje banke u zemlji u kojoj je inflacija 65 posto.

Niti osam mjeseci na čelu turske središnje banke guvernerka Hafize Gaye Erkan podnijela je iznenadnu ostavku. U obrazloženju navodi potrebu da zaštiti svoju obitelj ured “kampanje ubojstva ugleda”, a njezinu poziciju preuzet će dosadašnji zamjenik Fatih Karahan koji bi trebao nastaviti s ortodoksnom politikom u zemlji koja se bori s gorućom inflacijom.

Iznenadna ostavka odjeknula je financijskim tržištima budući da su se inflacijska očekivanja naposljetku počela hladiti nakon višegodišnje krize troškova života uslijed agresivnog povećavanja kamatnih stopa.

Dezinflacija na pomolu

Od imenovanja u lipnju prošle godine, Erkan je podignula referentni kamatnjak s 8,5 posto na 45 posto, a stopa inflacije dosegnula je prošlog mjeseca 65 posto. Prošlog tjedna, nakon još jednog porasta od 2,5 postotaka, Erkan je rekla da je to dovoljno stegao da postigne dezinflacija, signalizirajući zaustavljanje, piše Reuters.

“Naš gospodarski program počeo donositi plodove”, rekla je Erkan navodeći rastuće devizne pričuve i očekivanja da će inflacija početi hladiti sredinom godine “kao dokaz tog uspjeha”.

“Unatoč svim ovim pozitivnim pomacima, kao što je javnosti poznato, protiv mene je nedavno organizirana velika kampanja ubijanja reputacije”, dodala je na društvenoj platformi X, bivšem Twitteru. “Kako moja obitelj i moje nevino dijete, koje nema ni godinu i pol, ne bi bili dodatno pogođeni ovime, zamolila sam našeg predsjednika da me ispriča od moje dužnosti”, napisala je.

Prva žena na čelu središnje banke, Erkan je bila njezin peti guverner u isto toliko godina. Erdogan je otpustio posljednju četvoricu, nagrizajući neovisnost monetarne politike inzistiranjem na snižavanju kamatnih stopa unatoč inflaciji. To je rezultiralo valutnim krizama, slabljenjem turske lire, dodatnim rastom inflacije i panikom među stranim ulagačima što je kumulativno rezultiralo masovnim odljevima kapitala. Kasno u petak, čelnici vlade brzo su rekli da će se ekonomski program nastaviti nakon iznenadne ostavke prve žene na čelu turske središnje banke.

Širenje glasina

Prošlog mjeseca oporbene novine Sozcu objavile su članak o službenici središnje banke koja je rekla da ju je Erkanin otac nepravedno otpustio iz banke. Erkan je rekla da je “neutemeljena” novinska priča koja cilja na nju, njezinu obitelj i banku “neprihvatljiva” i obećala da će iskoristiti svoja zakonska prava protiv odgovornih. Erdogan je osudio pokušaje širenja “glasina” koje su trebale potkopati ekonomski napredak, očito podržavajući Erkan. Istodobno, u službenim novinama u obavijesti se navodi da je Erdogan “otpustio” Erkan.

Strani ulagači, uključujući velike igrače Pimco i Vanguard, počeli su ponovno kupovati tursku imovinu krajem prošle godine kao signal povjerenja nakon imenovanja Erkan i zaokreta neortodoksne politike. Ipak, nakon njezine ostavke ulagači su oprezni i tražit će čvrste dokaze da zemlja neće iznova krenuti u nove monetarne eksperimente.

Komentirajte prvi

New Report

Close