New York je u borbi protiv štakora upotrijebio novo oružje: “Metoda je jako učinkovita”

Autor: Poslovni.hr , 10. studeni 2023. u 09:46
foto: unsplash

Dosad su oni lako odbijali napade ljudske vrste, no aktualna protuofenziva pokazuje da bi problem s glodavcima mogao dobiti rješenje.

New York, jedan od najvećih gradova svijeta i najveće svjetsko financijsko čvorište, ima novu metodu u dugogodišnjem bespoštednom ratu protiv štakora. Dosad su oni lako odbijali napade ljudske vrste, no aktualna protuofenziva pokazuje da bi problem s glodavcima mogao dobiti rješenje.

Nova metoda uključuje ubacivanje ugljičnog monoksida u štakorske jame, što brzo i bezbolno guši te životinje. ‘Vrlo je brzo gotovo, metoda je učinkovita’, rekao je deratizator Matt Deodato, vlasnik Urban Pest Managementa, za Business Insider.

Gušenjem plinom deratizatori su već eliminirali štakore u više od sto jama na Upper East Sideu te se upravo rade planovi za njihovu eliminaciju tom metodom u drugim dijelovima grada.

Nisu svi istog mišljenja

Jason Munshi-South, biolog na Sveučilištu Fordham koji proučava gradsku štakorsku populaciju, rekao je da će metoda ugljičnog monoksida ubiti one u ciljanim jamama, ali da je to ‘ograničena strategija’ koja će rezultirati ‘ograničenom pobjedom’.

‘Ako niste riješili osnovne probleme pristupa hrani, smeću i skloništima za gniježđenje štakora, oni će se vratiti’, rekao je i dodao:

‘Čak i ako ubijete štakore koji nastanjuju jame u parku ili blizu zgrade, za neko vrijeme štakori iz okolice će se doseliti ili, ako ima preživjelih, mogu se reproducirati i ponovno naseliti jamu.’

Komentirajte prvi

New Report

Close