Neviđena navala: Tražili 30 vozačica vlakova, dobili 28.000 prijava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. veljača 2022. u 16:12
FOTO: PIxabay

Više od 28.000 žena u Saudijskoj Arabiji prijavilo se za 30 radnih mjesta strojovođa španjolske željezničke kompanije Renfe. 

To je prvi put u povijesti Saudijske Arabije da žene imaju pristup tom zanimanju, navodi tvrtka u izjavi.

Masovan odgovor pokazuje veliku transformaciju žena kao dijela radne snage u toj zemlji u vrlo kratkom vremenu.

Ženama u toj duboko konzervativnoj kraljevini tek je odnedavna, od 2018., dopušteno da same voze automobile.

Izabranih 30 kandidatkinja vozit će brze vlakove između saudijskih svetih gradova Meke i Medine.

Linije su izgradile španjolske tvrtke, a Renfe je također uključena u vođenje usluge prijevoza koja je počela 2018.

Žene koje uspješno prođu selekcijski proces čeka godinu dana plaćene obuke, navodi Renfa u priopćenju objavljenom u srijedu.

Španjolska ministrica prometa Raquel Sánchez čestitala je Renfeu na prijenosu znanja i važnom “koraku prema ravnopravnosti” žena.

Desetljećima je Saudijska Arabija imala jednu od najnižih stopa učešća žena u radnoj snazi na svijetu, navodi BBC prenoseći vijest.

No posljednjih godina vlada je uložila napore da poveća broj zaposlenih žena u sklopu plana prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana za diverzifikaciju gospodarstva ovisnog o nafti.

Vlada je također progurala niz društvenih reformi, uključujući ukidanje zabrane vožnje za žene i ublažavanje zakona o muškom skrbništvu kako bi se ženama omogućilo slobodno putovanje.

Kao rezultat ovakvih promjena, sudjelovanje žena u radnoj snazi gotovo se udvostručilo u proteklih pet godina i poraslo na 33 posto, a u prvoj polovici prošle godine više je žena nego muškaraca postalo dijelom radne snage u zemlji.

Međutim, muškarci i dalje drže većinu poslova, posebice u javnom sektoru, pokazuje studija koju je prošle godine objavio američki think tank Brookings Institute.

Unatoč socijalnim reformama, saudijske žene i dalje moraju dobiti dopuštenje muškog skrbnika za udaju ili dobivanje određene zdravstvene skrbi.

Aktivisti za ljudska prava kažu da se žene i dalje suočavaju s diskriminacijom u vezi s brakom, obitelji, razvodom i odlukama koje se odnose na djecu.

Komentirajte prvi

New Report

Close