Netflix, Amazon i Disney morat će financirati snimanje švicarskih filmova

Autor: Tomislav Pili , 17. svibanj 2022. u 16:01
Streaming platforme samo u Švicarskoj ostvaruju godišnji prihod od nekoliko stotina milijuna dolara/Reuters

Na nedjeljnom referendumu Švicarci odobrili izmjene zakona o filmskoj industriji.

Švicarski birači ove su nedjelje odlučivali na referendumu o tri teme, a jedna od njih mogla bi značajno financijski pomoći tamošnjoj filmskoj industriji.

Kako prenose mediji, Švicarci su na referendumu odlučivali o promjenama regulative koja se tiče doniranja organa, daljnjeg financiranja Frontexa te donošenja izmjena zakona koji će omogućiti da streaming platforme, poput Netflixa, dio svog prometa moraju investirati u švicarsku filmsku produkciju.

‘Netflix zakon’
Kako je javila javna televizija SRF, sva tri referendumska prijedloga dobili su većinsku podršku birača. Podsjetimo, švicarski politički sustav izravne demokracije zahtijeva od birača da četiri puta godišnje izađu na birališta kako bi se izjasnili o specifičnim temama.

Zakon o potpori filmskoj industriji, u javnosti prozvan “Netflix zakonom”, zahtijevat će od od streaming platformi da sudjeluju u financijskoj podršci tamošnjoj filmskoj produkciji. Inače, istovjetno već godinama moraju činiti i švicarske televizijske postaje.

Deutsche Welle pojašnjava kako je zakon o doprinosu televizijskih postaja filmskoj industriji donijet 2007. te je prisilio televizijske kuće da investiraju 4 posto svog prihoda u švicarsku filmsku produkciju. Nedjeljnim referendumom birači su ustvari dali odobrenje da na snagu stupe izmjene tog zakona koje su u parlamentu izglasane prošloga listopada.

Kako se moglo čuti u kampanji za referendum, izmjenama zakona ustvari se žele modernizirati regulativa kako bi uhvatila korak s načinom kako se danas konzumira audiovizualni sadržaj. Streaming platforme poput Netflixa, Amazon Primea i Disney+ samo u Švicarskoj ostvaruju godišnji prihod od nekoliko stotina milijuna dolara.

Dodatni doprinos takvih platformi mogao bi povećati financiranje švicarske filmske industrije za 18 milijuna franaka godišnje, izračunali su u vladi. Izmjene zakona također zahtijevaju da platforme koje prikazuju sadržaj u Švicarskoj moraju imati najmanje trećinu europskog filmskog sadržaja.

Više novca i za Frontex
Za švicarsko gospodarstvo značajno je drugo referendumsko pitanje o povećanju financiranja Frontexa, odnosno Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu. Radi se o instituciji koja pomaže zemljama EU-a i državama pridruženima schengenskom prostoru pri zaštiti vanjskih granica područja slobodnog kretanja unutar EU-a.

Kao agencija EU-a, Frontex se financira iz proračuna EU-a kao i doprinosima zemalja pridruženih schengenskom prostoru. Zelenim svjetlom dobivenim na referendumu Švicarska će izbjeći mogućnost isključivanja iz europskog sustava zaštite granica.

Iako nije članica Europske unije, Švicarska je dio schengenskog prostora koji omogućuje slobodno prekogranično kretanje. Međutim, vlada u Bernu je upozorila kako će morati povećati financiranje i poslati dodatno osoblje u Frontex kako bi agencija mogla održavati svoj rad.

Komentirajte prvi

New Report

Close