Nestašica repromaterijala njemačku je industrijsku proizvodnju snizila za 1%

Autor: Poslovni dnevnik , 08. lipanj 2021. u 22:00
Najveći pad zabilježio je građevinski sektor, za 4,3 posto/REUTERS

Najveći pad bilježio je građevinski sektor, za 4,3 posto, a oštro je smanjena i proizvodnja robe široke potrošnje, za 3,3 posto.

Nestašica poluvodiča, drva i ostalih repromaterijala zakočila je njemačku industrijsku proizvodnju u travnju, pokazali su u utorak podaci državnog zavoda za statistiku, signaliziravši probleme u oporavku najvećeg europskog gospodarstva.

Proizvodnja je u travnju pala jedan posto u odnosu na ožujak kada je prema revidiranim podacima porasla 2,2 posto, izvijestio je Destatis.

Najveći pad bilježio je građevinski sektor, za 4,3 posto, a oštro je smanjena i proizvodnja robe široke potrošnje, za 3,3 posto.

“Proizvodnja je tako blago prigušena u travnju, nakon rasta u ožujku, a razlog su uska grla u opskrbi repromaterijalima (ponajprije poluvodičima i građevinskim drvom”, tumači ministarstvo gospodarsta i energetike. Situacija bi se trebala poboljšati u idućim mjesecima, dodaju, pozivajući se na pokazatelje poslovne klime i stabilnu potražnju.

Očekivanja njemačkih poslovnih čelnika dosegnula su u svibnju najvišu razinu u dvije godine zahvaljujući ublaženim mjerama suzbijanja pandemije koronavirusa i padu broja zaraženih.

Nove su narudžbe u travnju blago pale, zakočene padom domaće potražnje, dok je inozemna porasla 2,7 posto u odnosu na ožujak.

“Takvu kombinaciju nismo do sada zabilježili: knjige narudžbi u industriji dobro su popunjene, a proizvodnja pada”, primjećuje Thomas Gitzel iz VP Banka, objašnjavajući da su problemi s opskrbom poluvodičima pritisnuli proizvodnju u automobilskoj industriji.

To znači da će industrija unatoč popunjenim knjigama narudžbi dati tek ograničeni doprinos ukupnom gospodarskom rastu u drugom tromjesečju, procjenjuje Gitzel. Andrew Kenningham iz Capital Economicsa smatra da će nestašica čipova vjerojatno i dalje sputavati oporavak, ali ne zadugo.

Industrijska proizvodnja trebala bi se donekle oporaviti u svibnju i lipnju, što bi omogućilo rast aktivnosti za najmanje jedan posto u drugom tromjesečju, dodao je Kenningham.

Kancelarka Angela Merkel naglasila je u ponedjeljak na virtualnom otvaranju Boscheve tvornice poluvodiča u Dresdenu da nestašica čipova u proizvodnji komplicira njemački gospodarski oporavak od koronakrize zbog koronavirusa.

Nestašica je prisilila brojne njemačke tvrtke da prijave radnike u državni program subvencioniranja plaća i da smanje proizvodnju, a analitičari procjenjuju i da će potaknuti rast cijena i pojačati inflatorne pritiske, navodi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close