Nestao ‘kineski Warren Buffett’

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 13. prosinac 2015. u 21:59
Guo Guangchang/REUTERS

Glasine o nestanku predsjednika Fosuna istražuje i Europska središnja banka.

Kineska investicijska kompanija Fosun International od četvrtka gubi svaki kontakt s predsjednikom Guo Guangchangom, prenosi The Financial Times, što je za posljedicu imalo i suspendiranje trgovanja dionicama u petak.

Guo je "nestao" u trenutku uhićenja ili sličnih nestanaka nekolicine menadžera kineske financijske industrije, dok su medijske agencije Guovu situaciju povezale s istragom korupcije koju protiv njega i nekoliko drugih istaknutih osoba financijske industrije vode vlasti. Iako u Kini vijesti o nestanku čelnih ljudi velikih kompanija nerijetko dolaze kao najava uhićenja, Fosunova glasnogovornica odbila je komentirati potragu za Guangchangom, priopćivši tek da "Fosun normalno nastavlja s radom".

Ovaj 48-godišnji milijarder 17. je najbogatiji čovjek u Kini procijenjen na 7,7 milijardi dolara. Nedavno je sklopio nekoliko vrlo atraktivnih akvizicija od turizma do inozemnih osiguravajućih društava. Iz tog ga razloga zovu i "kineskim Warrenom Buffettom". Fosun je i jedan od ponuditelja za portugalsku banku Novo Banco, njemačku privatnu banku Hauck & Aufhäuser i belgijsku BHF Kleinwort Benson. Europska središnja banka (ESB) Fosunu je u utorak odobrila ulazak u banke eurozone, ali od tada dužnosnici ESB-a istražuju navodne glasine o Guangchangu. Izvori bliski ESB-u kažu da sve i da se one potvrde, ESB svoje odobrenje neće povući.

Komentirajte prvi

New Report

Close