Nestao Dmitrij Peskov, nitko ga nije vidio tjednima! Presudila mu je jedna rečenica?

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2023. u 15:31
Foto: Sputnik/Alexei Danichev/Pool via REUTERS

Na sam dan objave, državni mediji citirali su Peskova koji je rekao da su njegove izjave krivo protumačene i pogrešno prenesene

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije viđen u javnosti otkako je prije gotovo tri tjedna citiran da ruski predsjednički izbori “nisu zapravo demokracija” i prognozirao 90-postotnu pobjedu Vladimira Putina sljedeće godine, piše Newsweek.

“Naši predsjednički izbori zapravo nisu demokracija, to je skupa birokracija”, rekao je Peskov za The New York Times u članku objavljenom 6. kolovoza. “Gospodin Putin bit će ponovno izabran sljedeće godine s više od 90 posto glasova.”

Predsjednički izbori u Rusiji 2024. godine trebali bi se održati 17. ožujka sljedeće godine. Očekuje se da će Putin uskoro objaviti svoju kandidaturu za šesti ukupni predsjednički mandat. Prema ustavnim promjenama prije rata u Ukrajini, Putin bi mogao ostati na vlasti do 2036.

Ruski i ukrajinski Telegram kanali brzo su istaknuli da Peskov nije održao brifinge za novinare niti dao komentare medijima od te svoje izjave. Njegov posljednji brifing bio je 4. kolovoza, dva dana prije nego što je njegove komentare objavio The Times, izvijestili su lokalni mediji. Na dan objave, državni mediji citirali su Peskova koji je rekao da su njegove izjave krivo protumačene i pogrešno izviještene.

“Autor članka protumačio je (moje riječi) na apsolutno pogrešan način”, rekao je Peskov državnoj novinskoj agenciji Tass, dodajući da se sastao i razgovarao s autorom izvješća te odgovorio na pitanje o predstojećim predsjedničkim izborima. .

“A odgovor je bio sljedeći: razina konsolidacije oko predsjednika apsolutno je bez presedana i sada se može reći da će, ako se kandidira [za predsjednika], biti ponovno izabran velikom većinom i na izborima.”

Peskov je rekao za The Times da je “predsjednik inzistirao da se izbori organiziraju bez greške, da je to ono što demokracija zahtijeva”.

Također je rekao za rusku novinsku web stranicu RBC da “iako su izbori uvjet demokracije i sam Putin ih je odlučio održati, teoretski je moguće i ne održati ih.”

“Jer je već očito da će Putin biti izabran”, rekao je, ističući da je njegova izjava “apsolutno njegovo osobno mišljenje”.

U međuvremenu, Telegram kanal u vlasništvu ruske TV voditeljice Ksenije Sobčak sugerirao je da je Peskov trenutno na odmoru.

“Smirite se. Peskov je na odmoru. Rekao je da će se vratiti za 2 dana”, stoji u objavi na kanalu od ponedjeljka.

Komentirajte prvi

New Report

Close