Nestao argument da Berlin mora početi više trošiti

Autor: Tomislav Pili , 14. studeni 2019. u 22:00
Foto: Getty Images

Na iznenađenje analitičara njemački BDP u trećem kvartalu ojačao 0,1%.

Investitori na Frankfurtskoj burzi s vidnim su razočaranjem primili vijest da je Njemačka izbjegla recesiju slabašnim rastom u trećem tromjesečju. Preliminarni podaci statističkog zavoda Destatis pokazali su da je njemački BDP zahvaljujući snažnoj osobnoj potrošnji ojačao 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal. Na godišnjoj razini BDP je povećan za 0,5 posto nakon rasta od 0,3 posto u drugom kvartalu.

Razmjeri usporavanja

Analitičari u anketi Reutersa očekivali su pad od 0,1 posto na kvartalnoj razini i rast od 0,5 posto na godišnjoj razini. Unatoč naoko pozitivnom rezultatu, objava Destatisa pokazuje razmjere snažnog usporavanja najvećeg europskog gospodarstva. Za usporedbu, gospodarstvo eurozone ojačalo je u trećem tromjesečju 0,2 posto, Francuska raste 0,3 posto, Španjolska 0,4 posto, a Njemačka je sada u rangu Italije koja također bilježi 0,1 posto rasta. Podsjetimo, u posljednjih pet godina njemački BDP u prosjeku je rastao dva posto.

S obzirom da je u drugom kvartalu, prema revidiranim podacima, ostvaren pad gospodarstva od 0,2, a ne od 0,1 posto, pozitivnim rezultatom u trećem tromjesečju izbjegnut je tehnički preduvjet za recesiju od dva uzastopna negativna kvartala. Kako je priopćio Destatis, uz višu osobnu i javnu potrošnju, svoj obol dalo je i građevinarstvo. Također, izvoz je ojačao dok je uvoz ostao na razini prethodnog kvartala, što bi značilo da je neto trgovina imala pozitivan utjecaj na gospodarstvo. Ipak, vlada nije zadovoljna.

“Nismo u tehničkoj recesiji, ali brojke gospodarskog rasta i dalje su preslabe”, izjavio je za javnu televiziju ARD ministar gospodarstva Peter Altmaier. Međutim, analitičari ocjenjuju da vlada kancelarke Angele Merkel ustvari ima mnogo više razloga za zadovoljstvo jer će oslabiti pritisak na Berlin da napusti politiku održavanja proračunskog viška i počne više trošiti. “Očito je da je rezultat bolji od očekivanja, ali je to ustvari Pirova pobjeda jer je fiskalni odgovor sada manje vjerojatan”, izjavio je za Reuters Michael Hewson, glavni analitičar londonskog CMC Marketsa. Reakcija financijskog tržišta bila je vidljiva na Frankfurtskoj burzi gdje je indeks DAX oko 12.30 sati gubio 0,4 posto kretavši se oko 13.180 bodova.

Pritisak nesigurnosti

Trgovinske napetosti između SAD-a i Kine učinile su da se izvozno orijentirano gospodarstvo oslanja na osobnu potrošnju. Međutim, njemačke kompanije pod pritiskom su i nesigurnosti kako će izgledati izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, ali i poremećaja koje su novi, stroži standardi mjerenja emisija ispušnih plinova donijeli automobilskoj industriji. Naime, proizvodnja automobila pala je 9 posto u 10 mjeseci ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close