Nesalomljiva Kovesi prva tužiteljica EU

Autor: Poslovni dnevnik , 25. rujan 2019. u 21:59
Laura Codruta Kovesi / REUTERS

Rumunjka se proslavila kao državna odvjetnica koja proganja utjecajne političare.

Europski parlament i Vijeće Europske unije postigli su dogovor o imenovanju Rumunjke Laure Codruta Kovesi prvom glavnom europskom tužiteljicom.

“Glavna europska tužiteljica omogućit će dalekosežnije djelovanje na razini EU kako bi kriminalci sudski odgovarali za kaznena djela”, izjavio je povjerenik za proračun i ljudske resurse Guenther Oettinger.

Kovesi je nekoliko godina bila glavna rumunjska državna tužiteljica, proslavljena efikasnom borbom potiv korupcije na visokoj razini. Samo u 2014. progonila je desetke gradonačelnika, pet parlamentarnih zastupnika, dva bivša ministra i bivšeg premijera. Stotine bivših sudaca i tužitelja izvedene su pred sud, sa stopom osuđenosti iznad 90 posto.

“Ovaj dogovor snažna je poruka o ozbiljnosti borbe EU-a protiv financijskog kriminala i zaštite novca poreznih obveznika. Ured europskog javnog tužitelja bit će nova struktura osnovana radi borbe protiv prekograničnog kriminala i kažnjavanja svih kaznenih djela počinjenih na štetu proračuna EU-a. Pružit će zaštitu građanima i tužiteljima na raspolaganje staviti nove instrumente za istragu i i progon tih zločina na razini EU-a”, izjavila je poverenica za pravosuđe Vera Jourova.

Svake godine proračuni europskih država gube barem 50 milijardi eura prihoda od PDV-a zbog prekograničnih prijevara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close