‘Neprofesionalni postupci u Černobilu predstavljaju vrlo ozbiljnu prijetnju stotinama milijuna Europljana’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2022. u 08:39
Foto: Reuters

Vereščuk je optužila Rusiju da je “militarizirala” to mjesto i transportirala staro i loše održavano oružje u blizini

Ruske snage su navodno napustile grad koji su zauzeli neposredno ispred nuklearne elektrane Černobil nakon prosvjeda stanovnika. Prema izvješću Reutersa, gradonačelnik Yuri Fomichev rekao je u video objavi da su vojnici završili posao “koji su namjeravali obaviti” i napustili grad Slavutič.

Ruske snage su u subotu preuzele kontrolu nad Slavutičem i nakratko pritvorile gradonačelnika. Ali zbog njihove okupacije protestirale su stotine lokalnih Ukrajinaca koji su izašli na ulice noseći zastave, a on je kasnije pušten. Slavutič je dom uglavnom radnika potrebnih za održavanje nuklearne elektrane u Černobilu koja je sada izvan mreže – mjesta nuklearne katastrofe 1986. godine. Zamjenica ukrajinskog predsjednika Irina Vereščuk optužila je Rusiju za “neodgovorna” i potencijalno opasna djela oko okupirane elektrane u Černobilu.

Vereščuk je optužila Rusiju da je “militarizirala” to mjesto i transportirala staro i loše održavano oružje u blizini, za koje je rekla da bi moglo oštetiti zaštitnu posudu oko uništenog četvrtog reaktora. Također je optužila ruske trupe da sprječavaju vatrogasce u suzbijanju brojnih požara na tom području.

“U kontekstu nuklearne sigurnosti, neodgovorni i neprofesionalni postupci ruskih vojnika predstavljaju vrlo ozbiljnu prijetnju ne samo Ukrajini nego i stotinama milijuna Europljana”, rekla je.

Komentirajte prvi

New Report

Close