Nepoznati profesor mora za utopiju naći 100 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 23. svibanj 2018. u 08:28
Foto: Thinkstock

Ključno je mjesto ministra financija, a govori se o dva kandidata.

Neobična uloga koju su čelnici dviju talijanskih stranaka namijenili predloženom mandataru dovodi u pitanje njegovu sposobnost provođenja programa koji samo u ekonomskom dijelu traži 100 milijardi eura. Krajnje desna Liga i populistički Pokret pet zvijezda (M5S) predložili su talijanskom predsjedniku da vladu vodi profesor prava Giuseppe Conte.

Većina nikad čula
Osim što većina Talijana nikada prije nije čula za njega, Conte bi trebao dobiti nezahvalnu ulogu provođenja programa koji su zamislile Liga i M5S. Naime, po prvi puta u talijanskoj povijesti, premijer bi trebao biti puki egzekutor stranačkog programa, a ne samostalni kreator politike.

Međutim, provođenje najblaže rečeno ambicioznog programa teži je dio. Tim više jer Conte nema nikakvu političku težinu. Spomenimo samo najvažnije točke koalicijskog programa: univerzalni dohodak za siromašne od 780 eura, drastično smanjenje poreza, povećanje BDP-a kroz proračunsku potrošnju te blokada privatizacije.

Europska komisija upozorila je u utorak novu talijansku vladu da ne podlegne kušnji proračunske rasipnosti podsjetivši da je Italija s 2,3 bilijuna eura javnog duga jedna od najzaduženijih u eurozoni.

"Europska komisija u načelu se ne miješa u nacionalnu politiku. No za nas je važno da nova talijanska vlada očuva sadašnji smjer i da vodi odgovornu proračunsku politiku", rekao je potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro Valdis Dombrovskis u intervjuu za njemački ekonomski list Handelsblatt. 

Zabrinuti predsjednik
Prema navodima talijanskog tiska, predsjednik Sergio Mattarella na sastanku s liderima Lige i M5S-a, Matteom Salvinijem i Luigijem Di Maiom izrazio je zabrinutost u vezi stanja javnih financija. Mattarella će o prihvaćanju Contea odlučiti danas ili sutra. Ako ga odobri, Conte će glasovanje o svojoj vladi zatražiti već idućeg tjedna.

Špekulira se da će Salvini vjerojatno dobiti mjesto ministra unutarnjih poslova kako bi se pozabavio smanjenjem imigracije. Di Maio cilja na dužnost ministra rada i ekonomskog razvoja. No, ključno je mjesto ministra financija, a govori se o dva kandidata. Prvi je Giancarlo Giorgetti, Salvinijeva desna ruka. Drugi je Paolo Savona, ekonomist poznat po euroskepticizmu.

Vladin program

Univerzalni dohodak
Svi Talijani koji žive ispod linije siromaštva dobit će svakog mjeseca 780 eura
Niži porezi
Porez na osobne dohotke najviše 15%, dobit kompanija oporezuje se stopom od 20% 
Manji javni dug
Smanjenje povećanjem BDP-a, a ne štednjom i višim poreznim prihodima 
Ne privatizaciji
Blokada prodaje Alitalije te zakonsko uvođenje minimalne plaće čiji je iznos još nepoznat 
Pitanje eura
Ponovno razmatranje ekonomskih politika koje stoje iza zajedničke valute

Komentirajte prvi

New Report

Close